Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Pre-SIHH 2012: A.Lange&Söhne Datograph Up/Down

Якщо задуматися, то практично у будь-якої годинної топ-марки з історією в арсеналі виробленої нею продукції є годинник-хронограф з ручним заводом, горизонтальним зчепленням та керуванням через колонне колесо. Годинник, механізмом якого можна пишатися, показувати друзям та знайомим, милуватися самому. Адже класичне компонування з двома субциферблатами, один з яких є індикатором малих секунд, а другий - 30-хвилинний лічильник хронографа (центральна стрілка виступає як секундомір хронографа), веде свій родовід з другої половини 19-го століття. Справді, саме так виглядають моделі Vacheron Constantin Patrimony Traditionelle Chronograph, Breguet Classic Chronograph та Patek Philippe ref. 5070 засновані на механізмах Lemania. Або Patek Philippe ref. 5170 з новим калібром CH 29-535 PS, який успадкував компонування від тієї ж Lemania. І саме в такій привабливій формі виступає годинник A.Lange&Söhne Datograph, представлений у 1999 році.

A.Lange and Sohne DATOGRAPH (Platinum / Black)
Ref. 403.035
Разом з тим, розкладку циферблату доповнено подвійним віконцем «великої» дати, що розташувався біля позначки «12 годин». Цей запатентований календарний механізм, що складається з 66 елементів, вперше представлений в 1994 році, був розроблений спільно з фахівцями Jaeger-LeCoultre і є гордістю саксонської мануфактури - однією з десяти найзнакових інновацій, що знайшли місце в калібрах A.Lange&Söhne.

розкладка циферблату

Більш того, калібр L951.1 має ще дві фірмові «примочки» - зворотну функцію Flyback і лічильник хвилин хронографа, індикація яких здійснюється за допомогою «стрибка» хвилинної стрілки через відповідний їй інтервал вимірювань.

Флайбек-хронограф дозволяє одним натисканням кнопки здійснити перезапуск механізму безпосередньо в процесі поточного вимірювання, фактично виконуючи за одну мить три операції: зупинки, скидання та запуску. Ця функція була особливо популярна на зорі 20-го століття за часів прискореного розвитку авіації, згодом її популярність впала, але інженерам A.Lange&Söhne вдалося втілити її у своїх сучасних розробках.

Щодо «стрибаючого» хвилинного лічильника хронографа, то дана особливість мала місце ще в кишеньковому годиннику. У нинішній інтерпретації вона не лише покращує візуалізацію відліку свідчень, а й демонструє найвищий рівень німецької годинної школи. Крім того, зміна показань хвилин супроводжується вкрай приємним на слух клацанням.

Слід зазначити, що модель Datograph пропонується в корпусі діаметром 39 мм і товщиною 12.8 мм, як матеріал використовується 18-каратне рожеве золото (у поєднанні зі світлим циферблатом) або платина (темний циферблат).

Тим не менш, навіть такий чудовий годинник, як Datograph, іноді потребує оновлення. І саме зараз, за кілька тижнів до відкриття SIHH-2012 , компанія з Гласхютте представляє нову модель - Datograph Up/Down.

A.Lange and Sohne Datograph AUF/AB

Як можна помітити, зміни у зовнішньому вигляді мінімальні. Діаметр платинового корпусу збільшений до 41 мм, товщина також зросла до 13.1 мм. Більше того, пропорційно збільшився і розмір віконця «великої дати» приблизно на 4%. Усі годинникові мітки виконані в одному стилі та мають прямокутну форму. Головним нововведенням, завдяки якому модель і отримала невелику добавку в назві Up/Down (Ab/Auf у німецькомовному варіанті), став невеликий дисковий покажчик запасу ходу, який зручно розташувався в положенні «6 годин».

 

Що стосується механічної начинки нової моделі, то нею став калібр L951.6, який також отримав ряд вагомих нововведень. Нагадаю, що аналогічно механізму L951.1 він є калібром з ручним заводом, платини і мости якого виконані з нейзильбера, «німецького срібла», фізичні властивості якого більш стабільні порівняно зі звичною латунню.

Калібр L951.6

На окремі слова заслуговує коливальна система баланс-спіраль. Баланс коливається з частотою 18'000 пк/год (3 Гц) і є новим поколінням балансів зі змінним моментом інерції (типу Gyromax), регулювання якої відбувається за допомогою шести регулювальних ексцентриків. Традиційно для Lange міст балансу доповнено регулятором типу «лебедина шия». А ось спіраль балансу в цій версії калібру вже своя, фірмова спіраль Ланге з кінцевим витком Бреґе, яка змінила поширену спіраль від Nivarox. Небагато фабрик можуть похвалитися власним виробництвом балансових спіралей і вкрай почесно, що A.Lange&Söhne - одна з них. Тут можна додати, що нові калібри саксонської мануфактури отримують нову спіраль, крім того, її використовують і інші компанії групи Richmont, зокрема, Jaeger-LeCoultre .

Другою істотною відмінністю калібру L951.6 від L951.1 став запас ходу, що збільшився до 60 годин. Додаткові 24 години (у Datograph він становив лише 36 годин) надбавки забезпечуються більшим заводним барабаном. В даному випадку це продиктовано величинами запасу ходу, характерного для сучасного годинника з ручним заводом.

 

Насамкінець не можна не відзначити чудову якість і традиційні прикмети обробки механізмів A.Lange&Söhne. Як фірмові елементи виступають: камені в золотих шатонах, чотири з яких кріпляться за допомогою гвинтів; полірована накладка на камінь анкерного колеса; воронені гвинти; ручне гравіювання моста балансу, а також згаданий регулятор типу «лебедина шия». Платини прикрашені перлинним шліфуванням Perlage, а поверхня мостів оброблена гласхюттенським смугастим шліфуванням. Не можна пройти повз бездоганно оброблені фаски та якісне полірування ряду деталей, зокрема, колонного колеса.

Чи матиме успіх оновлений Datograph? Сумнівів немає, адже він залишився практично таким самим, яким його запам'ятали справжні поціновувачі високої годинникової механіки протягом 12 років. З тією лише різницею, що він став ще трохи технічно досконалішим – рівно настільки, щоб знову опинитися на вершині серед старих добрих хронографів із ручним заводом, із звичним класичним колонним колесом.

Інші новини по темі
Огляд годинника Rolex Cosmograph Explorer
07.09.2023 Огляд годинника Rolex Cosmograph Explorer

Годинник Oyster Perpetual Explorer втілює в собі дух пригод і завзятість, яка стоїть за кожним подвигом.

Читати далі
Лімітовані серії Vacheron Constantin Overseas Chronograph та Dual Time Everest
29.06.2023 Лімітовані серії Vacheron Constantin Overseas Chronograph та Dual Time Everest

Цей унікальний годинник тепер втілює свої естетичні коди у двох нових моделях Overseas Limited Edition "Everest", сфотографованих з цієї нагоди самим Корі Річардсом

Читати далі
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю