Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Тонкі хитрощі вартового мистецтва

У ХХІ столітті можна спостерігати чітку тенденцію повернення до стилів минулих епох.
Все більше різних аксесуарів, що супроводжують людину у повсякденному житті, виконуються
у вінтажному чи ретро-стилі, притягуючи до себе величезну кількість шанувальників. Особливо
ясно проглядається така закономірність у годинниковій індустрії, де наручний годинник у
післявоєнному стилі відвойовують собі все більший шматок світового годинникового ринку, стиль
елегантності та витонченості влітає в наше життя на крилах вічної класики величезними
зграями унікального надтонкого наручного годинника, диктуючи новий тренд на терені годинникової моди.
Надтонкий годинник має на увазі особливе почуття естетизму і витонченості, але зовсім не простоти.
Загальноприйнята думка, що тонкий годинник робиться на шкоду їх функціональності досить
абсурдно, так як багато моделей наручних годинників від найвідоміших світових брендів є
Зразком годинника з ускладненнями і можуть дати фору своїм великим побратимам. Турбійони,
репетири, карильйони, вічні календарі, індикатори місячних фаз, спліт-хронографи – вічні
супутники громіздкого непідйомного наручного годинника. Але як же бути, якщо потрібний годинник,
здатні показати витончений смак їх власника, і до того ж, щоб вони не поступалися по
функціональності «наручною цеглою»? Все просто - беремо і купуємо надтонкий годинник
з турбійонами, репетирами, карильйонами і т.д. З появою апаратури високої точності,
дозволяє обробляти мікроскопічні деталі, тонкий годинник з ускладненнями знаходять
популярність серед все більшої кількості поціновувачів індивідуальності та елегантності.
Почнемо по порядку.



Турбійон (фр. Turbillon - вихор) - складний пристрій, що дозволяє компенсувати вплив сили земного тяжіння на точність ходу механічного годинника. Винайдено Абрахамом-Луї Бреге у 1795 році та запатентовано у 1801 році. Спочатку пристрій замислювався для кишенькового годинника, який мав корпус достатнього розміру, щоб вмістити складний механізм. Після смерті свого винахідника, турбійон через свою складність, не знаходив поширеного застосування, лише деякі бренди випускали наручний годинник з турбійоном - це Girard Perregaux, Patek Philippe, Ulysee Nardin. Наручний годинник був досить масивним і товщина корпусу становила більше 10мм. Найтонший калібр з турбійоном 600Р був випущений годинниковою компанією Piaget в 2003 році і мав товщину всього 3,5 мм. Багато відомих годинникових брендів випускають тонкий годинник з турбійонами, товщина корпусу якого не перевищує 5мм. Адже елегантність не може бути точною!
Вічний календар або Quantieme Perpetual - складний пристрій, що відображає чергування місяців різної довжини і 29-й день лютого кожні 4 роки. І знову ж таки, винахід першого кишенькового годинника з цим ускладненням належить А.-Л. Бреге ще далекого 1795 року. Згодом вічний календар перемістився в корпуси наручного годинника, «послом» астрономічного ускладнення в масове виробництво стала компанія Audemars Piguet, яка приділяє пильну увагу різного роду нововведенням. Годинниковій компанії належить і винахід найтоншого годинникового механізму з модулем вічного календаря «Жуль Одемар» у 2010 році; калібр 2120\2802 складається з 355 деталей і має товщину всього 4мм. Вишуканий годинник - «вічна класика» - став складнішим, тоншим і зручнішим.
Впізнавати час у темряві у людей виникла необхідність ще задовго до появи електрики і покриттів, що світяться на стрілках, а відсутність у середні віки сірників робила таке просте заняття, як запалювання свічки з метою визначення часу по годинах, досить непростою витівкою. Тут на допомогу до «нещасних людей» прийшов, немає не Прометей з його вогнем, а, що набагато прозаїчніше, звук, причому різнотональний. Прародитель першого репетира, пристрою, що дозволяє визначати час за звуком, був винайдений ще далекого 1670 року. Пристрій був чималенькою коробкою з важелем, натиснувши на який будь-хто бажаючий міг дізнатися час по «дин-дин». Репетири повсюдно використовувалися в настінному і підлоговому годиннику, але одвічна пристрасть людства до зручності та мінімізації породила цікаве питання: «А як же все-таки впізнавати час, ну скажімо, вночі в кареті втомленому подорожньому, адже не потягнеш же з собою величезний настінний годинник? » І знову на виручку до людства прийшов геніальний годинниковий майстер Бреге, який засвітив своє ім'я в багатьох корисних винаходах. Концептуально нова система ударного гонгу у вигляді пружини дозволила суттєво зменшити механізм і навіть помістити його у кишеньковий годинник. Стараннями вартового метра Бреге кишенькові годинники-репетири вже до кінця XVIII століття стали досить поширеними серед вищих верств суспільства. Піонером наручного годинника з репетиром став відомий бренд Audemars Piguet, який заявив про себе наручним годинником з вічним календарем. Втиснути музичний механізм у корпус наручного годинника майстри з Audemars Piguet змогли в 1892 році. Не відставали від них і інші найстаріші вартові компанії — Vacheron Constantin та Ulisse Nardin, але Audemars Piguet аж до теперішнього часу
часу відпочиває на лаврах компанії, що випустила найтонший калібр з хвилинним репетиром суміщеним із вічним календарем завтовшки 5,7мм. Але рекорд найтоншого механізму тільки з репетиром належить, безумовно, компанії Vacheron Constantin з їхнім калібром, здатним озвучувати час завтовшки всього 3,8 мм. Ну ось, супертонкий, надточний астрономічний годинник тепер дозволяє також дізнатися час в непроглядній темряві.



А як же бути із хронографом? Адже у щирих любителів витонченого життя кожна хитрість
годинникарів частка секунди не повинна пропадати дарма! Але придумати надтонкий хронограф та ще й оснастити його системою автоматичного підзаводу — завдання не з легких, щось на межі фантастики. Адже ротор автоматичного механізму має бути якомога більшого розміру для його ефективної роботи, а механізм спуску секундної стрілки сам не маленький. Калібр звичайного наручного автоматичного годинника з хронографом нагадує 3-х шаровий пиріг, а подібний механізм у тонкому годиннику повинен нагадувати пиріг, до якого проїхався каток-асфальтоукладач. На цьому фронті в перших рядах зі прапором «Ультратонкі годинники» впевнено крокує відома годинникова фірма Blancpain з хронографним механізмом «Фредерік Піге», який компанія помістила у свою лінійку тонкого годинника з хронографом Villeret у 1987 році. Калібр 1180 був товщиною 3,95 мм і мав ручний завод. Автоматична версія цього механізму вийшла трохи пізніше, збільшившись у товщині всього на 1,55 мм. У результаті бренд Blancpain отримав серед колекціонерів негласне звання батька всіх плоских хронографів із автопідзаводом. Найтонший спліт-хронограф належить до найстарішої елітної марки годинника Patek Phillipe з його калібром CH27-525PS товщиною якихось 5,25мм, найтоншим механізмом спліт-хронографа, який колись був виготовлений.
Ну ось, надтонкий годинник вміє боротися із земним тяжінням за допомогою турбійонів,
показувати дату протягом століть без будь-якого коригування на своїх вічних календарях, мелодійно озвучувати час у темряві та відраховувати будь-які проміжки часу з точністю до десятих часток секунди. І всі ці «бонуси» вміщуються в елегантні тонкі корпуси, які підходять під діловий костюм і вечірній фрак, які прагнуть показати витонченість характеру свого власника. Залишається тільки сперечатися з любителями масивного годинника про різні переваги і недоліки, стиль і помітність, але в питанні, що стосується функціональності тонкого годинника, ніяких суперечок виникнути не може, тому що немає нічого, щоб не можна було зменшити і зробити досконаліше.
Великий годинник стилю мілітарі, важкі спортивні хронометри або витончені тонкі годинники — вибір на ваш розсуд, адже як сказав давньоримський комедіант Публій Теренцій Афр «Quot homines, tot sententiae», що означає «скільки людей, стільки й думок».

Patek Philippe 5951 Platine



Світовий рекордсмен по найдорожчих годинниках бренд Patek Philippe вирішив не зупинятися на своїй славі наручного годинника з семизначними цінниками і почав встановлювати рекорди у вдосконаленні своїх унікальних надтонких механізмів, вміщуючи надскладні механізми в корпуси, в профіль мало відрізняються від листка паперу. На світовій виставці Bazel 2010 компанія Patek Phillipe представила свою нову модель наручного годинника, якій судилося стати еталоном плоского хронографа. Мало того, що годинник Patek Philippe 5951 Platine оснащений найтоншим калібром CH 27-525 PS завтовшки всього якихось 7,3 мм з модулем спліт-хронографа, так ще годинникові майстри-чарівники примудрилися «вмонтувати» в цей самий плоский спліт-хронограф. світ функцію вічного календаря! Модель стала справжньою сенсацією року для колекціонерів вишуканого годинника та шанувальників годинникового мистецтва. Модель має якусь королівську скромність, стриману красу корпус приховує в собі найскладнішу начинку, заокругленими рантами і плавними лініями натякаючи на те, що водиться «в тихому вирі...». А те, що там «водиться», чудово можна розглянути через досить рідкісне рішення – прозору задню кришку, виготовлену з кришталево чистого сапфіру. На основному розкішному чорному циферблаті відсутні будь-які цифрові індикації, якими рясніють всілякі лічильники, компактно розташовані в нижній частині циферблата. Крім двох основних секундних стрілок яскраво-червоного кольору, в положеннях «3 години» та «9 годин» примостилися два 60 секундних лічильника. Стрілечний покажчик дати знаходиться на «6 годинах», навколо нього зосередилися апертури місяця, дня тижня та індикація високосного року. Над написом "Patek Philippe Geneve" у положенні "12 годин" знаходиться індикатор фаз Місяця. Це зразкове творіння, плоский спліт-хронограф з вічним календарем Patek Philippe 5951 Platine, комплектується чарівним ремінцем з крокодилової шкіри ручної роботи з елегантною червоною відстрочкою, що резонує з окремими яскраво-червоними деталями в корпусі хронографа. Перед нами черговий рекорд компанії Patek Philippe, яка ще раз довела, що тільки унікальні та ексклюзивні вироби можуть мати однойменну назву.


Piaget Emperador Coussin Tourbillon Ultra-Thin



Ще одним рекордсменом на наш час Piaget Emperador Coussin Tourbillon Ultra-Thin ультратонкої дистанції плоских годинників з ускладненнями є іменита компанія Piaget — автор найтоншої моделі наручного годинника з турбійоном, споряджених автоматичним механізмом. Наручний годинник Emperador Coussin Tourbillon Ultra-Thin товщиною всього 10,4 мм встановив новий рекорд у своєму класі. Часовий бренд Piaget прославився випуском своїх надтонких калібрів ще з далекого 1957 року, і по наші дні ця компанія радує поціновувачів класичної елегантності своїми найтоншими моделями наручного годинника. Високоточний надтонкий годинник контролюється на всіх етапах виробництва, що виключає навіть думку про можливу ненадійність тендітного на вигляд механізму, укладеного в 5-ти міліметровий корпус. Не забуває компанія і про функціональність із застосуванням усіляких модних «бонусів», таких як вічний календар чи турбійон, вміщуючи їх у такі тонкі корпуси, що стає незрозуміло, як взагалі функціонують стрілки, не кажучи вже про такі складні механізми, як турбійон та ротор автопідзаводу . Але саме остання модель серії плоских наручних годинників Emperador дає явне уявлення про один з найтонших у світі парячих турбійонів та ефективну роботу мініатюрного ротора автоматичного заводу. І все в одному годиннику! Три роки досліджень та розробок привели вартових умільців до створення шедевра вартового мистецтва, яке стало жаданим експонатом для багатьох колекціонерів наручного годинника. Годинник Piaget Emperador Coussin Tourbillon Ultra-Thin при пильному розгляді зсередини є гібридом двох мануфактурних калібрів Piaget — 600P і 1208P, один з яких при товщині 3,5мм є найтоншим механізмом з турбійоном, а інший товщиною 2,35м . Цей гібрид, що складається з 269 деталей завтовшки становить 5,55мм. Новий механізм під позначенням 1270P на 35-ти камінні має 40 годинний запас ходу. Парячий турбійон здійснює своє коло пошани, що зачаровує, за 60 секунд. Фірмовий подушкоподібний корпус становить у своєму діаметрі 46,5мм і може бути виготовлений з білого або рожевого 18 каратного золота. За сапфіровим склом антивідблиску знаходиться сріблястий циферблат з лазерним гравіюванням, на якому відсутні будь-які годинні або хвилинні індикації. Модель комплектується чорним або коричневим ремінцями, в залежності від кольору корпусу. Водостійка 30м. Індикатор запасу ходу перенесено на зворотний бік корпусу. Ця ексклюзивна модель наручного годинника, яка відмінно доповнить елегантний дорогий костюм, була представлена на минулій виставці SIHH-2011, де виявилася прикладом незамінного атрибуту для справді серйозної людини та бізнесмена.

 
Blancpain Villeret Chronographe Monopoussoir Quantieme Complet



2011 можна сміливо назвати роком елегантності та витонченості в годинниковому мистецтві. І світова виставка Bazel-2011 є незаперечним підтвердженням цього факту. Поряд з незвичайним наручним годинником фантастичного дизайну, виставкові стенди багатьох компаній рясніють хронометрами, що є гордістю годинникових брендів — надтонкий годинник з ускладненнями. Знамените гасло «Швидше! Вище! Сильніше!» можна інакше інтерпретувати для нововинної вінтажної моди елегантного стилю і плавних обрисів - «Точніше! Найтонше! Функціональніше!».
Один із світових лідерів у виробництві граціозного тонкого годинника Blancpain гідно підготувався до минулої виставки і в черговий раз закріпив за собою звання бренду з «тонким смаком» зі своєю новою моделлю плоского наручного годинника Blancpain Villeret Chronographe Monopoussoir Quantieme Complet. Годинник є гідним продовженням нового виконання елегантної колекції Villeret, розпочатої у 2010 році. Blancpain вже давно дав повідомив про свою спрямованість у бік випуску однокнопкових хронографів, акуратних та функціональних, «нафаршированих» усілякими ускладненнями. Ось і механізм нової моделі тонкого годинника від Blancpain обтяжений модулем вічного календаря, зберігаючи при цьому свою фантастично малу висоту - всього 7,5 мм і діаметр 32 мм. Це абсолютно новий калібр 66CM8 на 35 каменях, що складається з 450 деталей, з автоматичним підзаводом і запасом ходу 40 годин, за допомогою якого годинникарам вдалося досягти максимальної функціональності і зручності використання без будь-яких втрат рис суворого благородства дизайну цього джентльменського хронографа. Крім товщини ці швейцарські наручні годинники мають чимало інших яскравих відмінних рис. Ноу-хау компанії є запатентована система управління та налаштування модуля вічного календаря, що запобігає будь-яким поломкам крихкого механізму. Акуратні важелі сховані зі зворотного боку корпусу в районі дужок кріплення ремінця і позбавляють класичний корпус від зайвих головок і кнопок, як і від використання додаткових регулювальних ключів, зберігаючи акуратність ліній і строгу витримку кожної деталі годинника. Модуль хронографа так само ніяк не навантажує коло корпусу годинника Villeret Chronographe Monopoussoir Quantieme Complet спеціальними елементами управління і запускається однією кнопкою, інтегрованою в заводну головку. Гільошований у вигляді сонячних променів циферблат може бути опалового або білого кольору для золотої та сталевої моделі корпусу відповідно. Відразу впадає в очі витончено вигнута синя стрілка, що обертається по внутрішньому радіусу і показує дату. Така незвичайна форма є нагадування про ретро-моделі годинника, де будь-які додаткові індикації неодмінно супроводжувалися такими ось незвичайними змієподібними стрілками. По зовнішньому радіусу розташовані часові індикації як елегантних римських цифр. У районі «3» години притулився 30-хвилинний лічильник, а на «9 годинах» знайшов собі місце 12-ти вартовий. Між двома лічильниками знаходиться віконце з індикацією місячних фаз. Апертура дати і дня тижня розташована вище, під «12-ма годинами». Задня кришка прозора і відкриває погляду роботу механізму та обертання чудового золотого ротора автопідзаводу з майстерним гільошуванням. Наручний годинник Blancpain Villeret Chronographe Monopoussoir Quantieme Complet комплектується коричневим ремінцем зі шкіри алігатора з ексклюзивним оздобленням «Alzavel» на складаній застібці. Такий ремінець відмінно підкреслює класичний стиль цього плоского хронометра від Blancpain, вишуканого годинника для будь-якого офіційного заходу, для якого потрібно одягнути краватку або метелика.

 
FP Journe Répétition Minutes Souveraine



Практична значущість репетирів давно вже залишилася в минулому, проте не можна не захоплюватися мелодійним відбиттям часу цими маленькими чудовими механізмами на зап'ясті — годинником з хвилинним репетиром. Будучи самим собою досить складним механізмом навіть для звичайного розміру корпусу наручного годинника, репетир, вміщений в ультратонкий годинник виявляється що не є дивом вартового мистецтва. Спочатку це химерне ускладнення було потрібно визначення часу в темряві, але з появою люмінесцентних покриттів, що світяться вночі, репетири набули роль статусного ускладнення, що показує серйозність годинникового бренду, його аристократичність. Адже як приємно в суспільстві, натиснувши на кнопку, почути чудовий різнотональний звук, що відбиває поточний час і переносить нас кудись у середні віки в часи величезного баштового годинника, часом були єдиним інструментом, за яким прості городяни могли визначати час, великих годин з них гучноголосим «дин-дин», що втілювали в собі чудову романтику минулих епох і чарівним чином перемістилася в сучасну епоху наручного годинника, що так само заворожує, з репетиром. Одним із таких чудових механізмів у надтонкому виконанні став наручний годинник FP Journe Répétition Minutes Souveraine, який є володарями пальми першості в області найплоших у світі хвилинних репетирів. Пройшовши через непереборні труднощі і витративши величезну кількість часу, FP Journe випустив у світ унікальний механізм хвилинного репетира завтовшки без стрілок всього 4,04 мм, а зі стрілками 4,65 мм. І залишається загадкою, як, крім такого складного музичного пристрою, іменитий годинникар зміг вмістити в цей плоский корпус ще до того ж два заводні барабани, які забезпечують фантастичний для такого мініатюрного калібру запас ходу в 56 годин. Загальна товщина корпусу, «нафаршированого» феноменально-мініатюрними примочками, становить якихось 8,65 мм, і непосвяченій людині залишається лише гадати, як же це все працює в такому обмеженому просторі. Основний циферблат цього годинника традиційно зміщений щодо центру в бік заводної головки, і вміщує додаткову секундну шкалу зі стрілкою. Індикації нанесені у два ряди: 60-хвилинна шкала знаходиться за 12-ти годинною. У додатковому вікні погляду відкривається знаменитий плоский гонг годинникової мануфактури FP Journe і удар, що ударяє під час відбивання часу по ньому молоточок. Вище розташований індикатор запасу ходу. Всі стрілки наручного годинника FP Journe Répétition Minutes Souveraine виконані у чудовій формі, вони елегантно ковзають по циферблату, відміряючи неспішний хід часу і нагадуючи про незмінний аристократизм моделей талановитого годинникара FP Journe.
Інші новини по темі
Огляд годинника Rolex Cosmograph Explorer
08.09.2023 Огляд годинника Rolex Cosmograph Explorer

Годинник Oyster Perpetual Explorer втілює в собі дух пригод і завзятість, яка стоїть за кожним подвигом.

Читати далі
Лімітовані серії Vacheron Constantin Overseas Chronograph та Dual Time Everest
30.06.2023 Лімітовані серії Vacheron Constantin Overseas Chronograph та Dual Time Everest

Цей унікальний годинник тепер втілює свої естетичні коди у двох нових моделях Overseas Limited Edition "Everest", сфотографованих з цієї нагоди самим Корі Річардсом

Читати далі
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю