Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Прем'єра: Zenith Defy Lab та калібр ZO 342



У вересні 2017 року компанія Zenith стала винуватцем драматичних подій у світі вартового мистецтва. Мануфактура представила новий автоматичний калібр, переосмисливши в його будові основний принцип регулювання ходу механічного годинника, винайдений голландським ученим, Християном Гюйгенсом в 1675; принцип, який упродовж 340 років залишався практично незмінним. Калібр ZO 342 оснащений новою механічною системою, де складний вузол баланс-спіраль замінений на один монолітний осцилятор.

Як працює Zenith Oscillator?

Стандартний спусковий механізм швейцарського годинника складається з 31 деталі, і поєднує баланс зі спіраллю для створення пристрою, який регулює хід годинника. Зазвичай він має товщину 5 мм і більше, і вимагає монтажу, регулювання, синхронізації, налагодження, а також періодичного мастила.

Zenith замінив весь цей складний механізм на досить просту з технічного погляду деталь - коливальну систему. Осцилятор Zenith є гнучкий механізм (compliant mechanism) з монокристалічного кремнію, що не має сполук. Одним із найцікавіших аспектів його роботи є те, що завдяки здатності передавати вхідне зусилля або зміщення в іншу точку через деформацію пружного тіла ви отримуєте різні види руху для різних компонентів залежно від того, як вони з'єднані з осцилятором. При цьому відсутність механічних з'єднань виключає контакт, тертя, знос, мастило і зайві енерговитрати.

Новий осцилятор виглядає як скелетний диск діаметром 30 мм і товщиною 0,5 мм. Він вирізаний з тонкої кремнієвої пластини методом глибокого реактивно-іонного травлення (DRIE) з використанням плазми і оброблений з допусками тонше людського волосся. Оскільки у кремнію порівняно високий температурний коефіцієнт лінійного розширення, осцилятор покритий шаром оксиду кремнію, щоб блокувати його розширення і стиск. Завдяки саме цій оксидній плівці він отримав свій колір.


Механізм, що працює за допомогою осцилятора, дуже нагадує анкерний спуск. Насправді, він включає всі необхідні елементи традиційного вузла в трансформованому вигляді. І анкерна вилка вбудована в осцилятор так само, як у деяких годинниках анкер буває вбудований в маятник, і працює в з'єднанні з спусковим кремнієвим колесом.

Геометрія диска розбита на візерунок з лопатей та лезоподібних пружин, разом із двома крихітними зубцями, які передають енергію вперед і назад між осцилятором та рештою механізму. Три тонкі леза товщиною близько 20 мікрон діють як пружина традиційного механізму і відіграють роль відновлюючої сили для осцилятора, у той час як більш короткі лопаті створюють крутний момент, змушуючи обертатися шестірні годинника. Ще один набір лез гасить будь-який вертикальний рух.


Система коливається з частотою 15 Hz або 108 000 напівколивань на годину з дуже маленькою амплітудою - всього 6 градусів, порівняно з 300 градусами у звичайному балансі. Механізм також захищений від магнітних полів і витримує індукцію завбільшки до 1100 гаус без будь-якого екрану.

Найточніший механічний годинник

Однак, головною причиною, через яку принцип Гюйгенса 340 років залишався основним і практично незмінним у будові механічного годинника, є точність, яку він забезпечував. І це ще одна нова територія відкрита компанією Zenith.

За високої частоти коливань осцилятор забезпечує точність 0,3 - 0,5 секунд на день. Для порівняння, сертифікація хронометрів потребує точності від -4 до +6 секунд на день. Це робить годинник Zenith найточнішим механічним годинником у світі на даний момент.



Крім того, система має запас ходу близько 60 годин. Дивовижна продуктивність досягається завдяки відсутності осі балансу, традиційних пружин, а також близькі до нуля реакції на прискорення. Тому споживання енергії новим регулятором у 3-4 рази нижче звичайного механізму, а максимальна зміна швидкості становить лише ± 0,5 секунди за 48 годин. Механізм зберігає заявлену точність ходу при температурі від -7 до +53°C.

Крім того, творці осцилятора позбулися найвразливішого місця годинного механізму, осі балансу, зробивши годинник більш довговічним і стійким до ударів.

Перший годинник Zenith Defy Lab з осцилятором

Перший годинник з новим калібром називається Zenith Defy Lab, і має механізм, що складається всього з 148 компонентів і 18 каменів. Досить простий циферблат показує години, хвилини й секунди, а робота механізму видно крізь антивідблиски сапфірове скло спереду і ззаду.



Корпус Defy Lab також заслуговує на увагу. Замість звичайних металів він виготовлений з матеріалу Aeronith - найлегшого у світі алюмінієвого композиту. Хоча він схожий на твердий метал, насправді це алюмінієва піна, заповнена дуже легким полімером, стійким до ультрафіолетових променів, що робить матеріал у 2,7 раза легшим за титан і на 10 % легшим від вуглецевих композитів. В результаті – легкий, міцний корпус, стійкий до дії води до 5 атмосфер. Годинник має гумовий ремінець, покритий шкірою алігатора і подвійну титанову складну застібку.

З погляду естетики годинник дійсно заворожує, оскільки механізм, добре помітний під відкритим циферблатом, виглядає як пульсуюча машина на межі вибуху.

Частота вібрації настільки велика, що її можна помітити, наприклад, рух секундної стрілки - плавному, майже без ривків. Також ви можете її почути. Це приємний звук із дуже швидким темпом. При цьому різні екземпляри Defy Lab у корпусі з Aeronith звучать трохи по-різному. Навіть незначні відмінності у губчастій структурі композиту впливають на звук годинника при такій частоті вібрації.



Zenith Defy Lab має потрійну сертифікацію, включаючи сертифікат хронометра, виданий Обсерваторією Безансона, від імені Міжнародного бюро заходів та ваг, Що стосується теплової поведінки - ISO-3159, з перевищенням стандарту в 2 рази. І, нарешті, годинник відповідає магнітним критеріям ISO-765, перевищуючи їх у 18 разів, що означає, що вони можуть витримувати магнітне поле напруженістю до 88 000 А/м.

І, нарешті, кілька слів про творців. Годинник Zenith Defy Lab є плодом синергії годинникового спрямування корпорації LVMH. Сам механізм – дітище Гі Семона, генерального директора TAG Heuer. Пан Семон, колишній військово-морський льотчик, який літав французьких штурмовиках Дассо Супер Етендар, перш ніж зайнятися годинниковою справою. Він отримав ступінь доктора наук з фізики в Університеті Франш-Конте та викладав аналітичну алгебру та топологію. У той же час, матеріал корпусу був розроблений у науково-дослідному департаменті Hublot, добре відомому такими розробками як червона кераміка та чарівне золото.



Бажаючим придбати годинник із новою системою доведеться трохи почекати. Першої моделі Zenith Defy Lab було випущено лише 10 екземплярів у десяти різних версіях дизайну. І всі вони були продані ще до вересневої презентації. Однак, новий годинник, оснащений осцилятором, буде представлений публіці вже в 2018 році. Ще один переворот, який підготував концерн LVMH полягає в тому, що пізніше Hublot і TAG Heuer (дуже скоро) представлять свій годинник з цим спусковим механізмом. А через 3-5 років Жан-Клод Бівер, планує продавати його та іншим компаніям.
Інші новини по темі
Огляд годинника Rolex Cosmograph Explorer
07.09.2023 Огляд годинника Rolex Cosmograph Explorer

Годинник Oyster Perpetual Explorer втілює в собі дух пригод і завзятість, яка стоїть за кожним подвигом.

Читати далі
Лімітовані серії Vacheron Constantin Overseas Chronograph та Dual Time Everest
29.06.2023 Лімітовані серії Vacheron Constantin Overseas Chronograph та Dual Time Everest

Цей унікальний годинник тепер втілює свої естетичні коди у двох нових моделях Overseas Limited Edition "Everest", сфотографованих з цієї нагоди самим Корі Річардсом

Читати далі
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю