Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

150-РІЧНИЙ АВАНГАРД

Уславлена швейцарська компанія TAG Heuer представляє щороку революційні, приголомшливі уяву та основи годинникової справи сенсаційний концепт-годинник. Але помиляються ті, хто стверджує, що вони це роблять через абревіатуру TAG (Techniques d Avant Garde) у назві компанії. Авангардні технології становили суть існування компанії із самого заснування.


Молодій людині на ім'я Едуард Хойєр було 20 років, коли в I860 він заснував дилерську контору в Сен-Ім'ї. Це зараз Сен-Ім'є більш менш знаменитий завдяки кільком годинниковим мануфактурам, а тоді він був крихітним містечком, загубленим в горах. Однак справи у молодого торговця пішли так добре, що за 4 роки він дозволив собі зняти апартаменти в Б'єнні. Біля входу він повісив невелику табличку із написом «E.Heuer & Compagnie». Головний секрет комерційного успіху Едуарда Хойєра пояснювався, звичайно ж, не лише його привабливою зовнішністю (він схожий на молодого Джона Малковича). Але й тим, що він знав, чим торгувати і що потрібно його клієнтам, а також сам був аж ніяк не останнім майстром. Незабаром його фірма перетворилася на повноцінну вартову компанію. Два його винаходи назавжди увійшли в історію годинникової справи. Це система заводу годинника за допомогою заводної головки замість традиційного ключа, яку він запатентував у 1869 році. А 1887-го він винайшов найважливішу деталь, що з'єднує механізм годинника з модулем хронографа — oscillating pinion, яка досі використовується в сучасному годиннику. До речі, хронографи — найпередовіший годинник того часу — стали його ковзаном. Тому Едуард Хойєр увійшов до історії ще й як перший, хто налагодив серійний випуск хронографів. Хронографи принесли E.Heuer & Compagnie перше міжнародне визнання — срібний диплом Всесвітньої виставки в Парижі 1889 року. Помер чудовий годинникар і бізнесмен у 1892-му, залишивши родині колосальний на той час стан у 552 750 франків.



Тут просто необхідно помітити, що Едуард Хойєр виявився ще й чудовим батьком, що тут же довели його сини Жюль і Шарль, яка блискуче продовжила справу. 1902-го брати викупили частку акціонерів, і сімейна справа стала називатися просто Heuer — без Compaigne. Саме тоді попит хронографи різко зріс, і брати повністю зосередилися з їхньої виробництві. На особливу увагу заслуговують докторський хронограф з пульсомером (1910), один з перших бортових хронографів під назвою Time of Trip, який можна було вмонтувати в панелі приладів перших літальних апаратів і автомобілів. На той час граф Цепелін почав будувати свої легендарні дирижаблі і після ретельної експертизи сучасних хронографів зупинив свій вибір на приладах компанії Heuer. Принаймні під час свого першого трансамериканського 8106-кілометрового польоту на дирижаблі Zeppelin ZR III пілот Гуго Еккенер контролював час за Time of Trip. Еккенер залишився живий і задоволений, а тому довірився точної механіки Heuer і в 1929 під час навколосвітньої подорожі на Graf Zeppelin.

Втім, ми трохи випередили час, оскільки раніше сталися не менш важливі події. У 1913 році Жуль і Шарль поряд з іншими своїми великими сучасниками Луї Картьє та Едмоном Жеже усвідомили, що майбутнє неподільно належить наручному годиннику. І, до речі, зауважте, шановні пані: перші наручні моделі компанія Heuer випустила саме для вас! Це був витончений годинник на золотих браслетах і шкіряних ремінцях. Ну а першими моделями для чоловіків, звичайно, стали потужні хронографи.

 

 

 

1916-го Heuer відзначилася найбільшим світовим рекордом, створивши Microsplit — перший механічний хронограф, здатний вимірювати час з точністю до 1/100 секунди. Чи варто згадувати після цього, що компанія стала офіційним хронометристом Олімпійських ігор в Антверпені (1920), Парижі (1924) та Амстердамі (1928). «Мікроспліти» були такі затребувані, що компанія могла процвітати, випускаючи лише їх: виробництво цих чудових спліт-секундомірів було зупинено лише наприкінці 70-х років минулого століття! Не менш успішним був і інший різновид бортового хронографа — Autavia. Особливо, коли запас його ходу був збільшений до 8 днів. Добре, що брати не забували паралельно розвивати лінії наручного годинника.

1930-го вони запатентували водонепроникний корпус. Потім (до речі одночасно з Rolex) отримали патент на автоматичний годинник. Так як слава бортових хронографів і спортивних секундомірів була велика, наручний годинник Heuer також був затребуваний. Їх носили Дуайт Ейзенхауер, Гаррі Трумен, Генрі Форд, принц Вільям, тайський король Бхумібол і багато інших, оскільки Heuer випускали хронографи практично для всіх. Наприклад, модель Autograph допомагала льотчикам, Mareograph — рибалкам, Seafarer — яхтсменам (до речі, унікальні механічні індикатори припливу та індикатори зі зворотним 5-хвилинним відліком до старту були вперше застосовані саме в ньому).

У середині 50-х років у компанію «прийшов» блискучий представник нового покоління сім'ї Хойєр — Джек, який обіймає посаду почесного голови до цього дня.

 

 

Джек Хойєр з дитинства був фанатом автоперегонів, і дружба компанії зі світом автоспорту стала ще міцнішою. Згодом вона виллється в спонсорство «Формули-1» і винахід унікальної системи ACITS, яка використовується до цього дня — Automatic Car Identification and Timing system (1976).

Але справжнім проривом в історії марки став наручний хронограф Carrera, навіяний молодому Хоєру легендарною La Carrera Panamericana Rally Mexico — гонкою Панамериканським шосе від Гватемали до США. Це ралі зібрало найкращих пілотів світу на найкращих авто. Хронограф Carrera став культовим, втіливши в собі уявлення людей про гарне життя у 60-ті роки. Його можна назвати першим сучасним хронографом, який визначив дизайн та функціональність переважної більшості інших легендарних моделей.

Хронограф з класичним колонним колесом та ручним заводом Heuer Carrera на базі калібру Valjoux 72 з бічним секундним циферблатом, 12-годинним та 30-хвилинним лічильниками став сенсацією по обидва боки океану. Американці полюбили Carrera за ультрасучасний дизайн та приналежність до престижного бренду Heuer. Європейцям також сподобався дизайн, а ще більше те, що Carrera асоціювалась із далеким казковим райським життям за океаном. Невелика зміна дизайну (секундна шкала розмістилася на фланці, а тахіметрична – винесена за звичайну розмітку) допомогла створити вільний циферблат із величезними функціональними лічильниками. Спортивний складний годинник набув відтінку аристократичної стриманості.

Неабияку роль у всесвітньому успіху моделі відіграла і її доступна ціна. На хронограф у сталевому корпусі Джек Хойєр встановив цінник у 70 доларів, модель з 20-мікронною позолотою коштувала 90 доларів, а найрозкішніша золота версія — лише 240. Пафосні старомодні хронографи інших іменитих швейцарських брендів коштували щонайменше в 10 разів.

Carrera видавалася практично без будь-яких дизайнерських змін аж до кварцової кризи — кінця 70-х, коли в моду увійшли розкішні, за поняттями того часу, подушкоподібні корпуси. Пізніше на базі Carrera було випущено і наручну версію Autavia. А 1969 року сталася подія, завдяки якій Carrera назавжди увійшла до анналів годинникового мистецтва. На виставці у Базелі було презентовано перший автоматичний хронограф у світі. Механізм Caliber 11 був створений спільно компаніями Heuer, Breitling, Hamilton та Dubois Depraz, які на місяць випередили конкурентів в особі Zenith та Movado. Так як генератором ідей та організатором робіт був Джек Хойєр, за ним історики і закріпили першість у створенні автоматичного хронографа.

 

 

 

На той час Джек Хойєр уже очолив компанію і, треба сказати, керував він їй сміливо та вміло. Втім, він уже увійшов до історії вартового мистецтва як один із найвидатніших інноваторів. Йому належить ціла низка світових рекордів: перший автоматичний хронограф; перший автомобільний хронограф; перший кварцовий хронограф із аналого-цифровим дисплеєм; перший доступний звичайним людям хронограф Microtimer, здатний виміряти відрізки часу з точністю до 1/1000 секунди.

Ідеї Хоєра завжди набагато випереджали час і були часом абсолютно незрозумілі оточуючим. Такими, наприклад, як спроба на початку 80-х спроба створити концерн на базі годинникових компаній Heuer & Со, Leonidas і Piaget, схожий на нинішню Swatch Group. Спроба була невдала, Хойєра навіть усунули від управління. 1985 року компанію придбала негодинна науково-дослідна фірма Techniques d'Avant Garde (TAG), і з того часу вона називається TAG Heuer. Цілком логічна історія, адже, як ми вже переконалися, прагнення бути в авангарді вартового мистецтва було притаманне компанії на початку. І зовсім не наявність абревіатури TAG в імені компанії (як думають деякі) змушує її щорічно демонструвати приголомшливі уяву та основи годинникової справи концепт-годинник Micrograph, Monaco V4, Calibre 360, Calibre S, Diamond Fiction...

 

1999-го контрольний пакет акцій TAG Heuer придбав найбільший концерн розкоші у світі Louis Vuitton Moet Hennessy. LVMH доручив оперативне керівництво молодому енергійному бізнесменові Жану-Крістофу Бабену, який негайно повернув до Ради директорів Джека Хойєра, призначивши почесним головою компанії. До його обов'язків входить дуже багато. Наприклад, відновлення ДНК бренду, налагодження зв'язку між молодим та старим поколіннями співробітників компанії, повернення колишньої клієнтури та авторитету одного з найкреативніших виробників.

Дуже важливо, що Джек Хойєр — єдиний чинний представник старої годинникової швейцарської гвардії, яка пішла на спокій через кварцову кризу. Коли компанія розвивається під керівництвом представника сім'ї засновників, кожен крок не лише здається, а й виявляється продуманим та закономірним.

У новітній час, який багато хто в компанії називають «революційним», у модельному ряду TAG Heuer крім Carrera з'явилося безліч нових колекцій: недорога демократична Formula-1, практична Link, спортивні Aquaracer та Professional Sport, аристократичні Monaco та Monza, концептуальні Microtimer та Mercedes SLR ... Дивно, але всі вони мають величезний успіх. Недарма TAG Heuer поряд з Rolex, Cartier та Omega входить до четвірки світових лідерів із продажу. І в цьому є чимала заслуга славного праправнука Едуарда Хойєра. Саме його слово в дискусіях з приводу зовнішності чи технічної оснащеності тієї чи іншої моделі виявляється вирішальним.

«У мене є око, ну, або передбачення того, що сподобається людям, а що ні, – говорив Хойєр. — Це 25-річний стаж та досвід роботи у годинниковому бізнесі. Коли ти створюєш годинник протягом стільки років, мимоволі починаєш бачити і відчувати те, чого інші з тих чи інших причин поки що не бачать і не відчувають».

За два роки TAG Heuer відсвяткує 150-річчя. Підготовка до урочистостей активно триває вже зараз. Цієї весни було відкрито музей компанії, представлена нова розкішна лінія Grand Carrera, Джек Хойєр закінчує писати та редагувати велику книгу про історію марки. Запущено дуже цікаві спільні проекти зі створення концептуально нових механізмів (природно) з хронографом з Dubois Depraz та Zenith. Розробляється власний механізм із хронографом. А знаєте, де його робитимуть? На власній мануфактурі, величезна будівля якої буде повністю здано у 2009-му та запрацює на повну міць на рік ювілею. У нову еру TAG Heuer вступить у всеозброєнні та в повному порядку. А що таке TAG Heuer, який нічим не обмежений і не стримується, — це неможливо уявити, мабуть, навіть фантастам.

 

 

Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю