Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Найстаріший годинник Longines знайдений американським колекціонером

Седжі К., американський колекціонер, який відкрив у своїй колекції Longines 183
Седжі К., американський колекціонер, який відкрив у своїй колекції Longines 183

Компанія «Longines» оголосила про знахідку найстаріших годинників «Longines».

Годинник належить Седжі К., американському колекціонеру японського походження, який відкрив у своїй колекції годинника не тільки безцінний зразок годинникового мистецтва, а й віху в історії бренду. Кишеньковий годинник пана Сейджі, про який йдеться, має незвичайно маленький номер - 183. Завдяки архівам компанії фахівці досить легко визначили, що вони були випущені в тому ж році, коли було відкрито завод «Longines».

За словами самого Седжі К., на пошуки його надихнула книга Стефані Лашат, «Longines крізь час: історія годинника». "Прочитавши книгу Стефані про Longines і, побачивши найстаріший годинник, який музей Longines має у своїй колекції, я почав своє невелике дослідження, - каже він, - Мене зацікавило походження незнайомого калібру годинника з музею, який також можна побачити на обкладинці нової книги" Калібр AA4». Ви майже нічого не знайдете про нього в Інтернеті. Також, якщо пошукати інформацію про перший механізм Longines, результатом буде калібр 20A».

Кишеньковий годинник Longines 183
Кишеньковий годинник Longines 183

Справді, «20A» – це перший повністю мануфактурний калібр компанії, спроектований та виготовлений на заводі «Longines». Його виробництво почалося 1867 року. Тому багато хто думає, що «20A» - і є найстарішим із будь-коли створених механізмів бренду. Насправді ж, відповідь на це питання виявилася трохи складнішою.

Перед відкриттям фабрики та штаб-квартири «Longines» у Сент-Ім'ї, де вони розташовуються і сьогодні, засновник компанії, Огюст Агассі, розпочав кар'єру годинникара в 1832 році. Цей час історики бренду називають періодом comptoir. Цей період, до фактичного заснування компанії «Longines», зазвичай не враховується у її історії. І все-таки, саме він може вважатися справжнім початком вартового будинку, якщо говорити про час, коли Огюст почав створювати свій годинник, а не від заснування самої мануфактури. Таким чином, 125-річна компанія цілком може налічувати 160 років своєї історії.

Вид на калібр Auguste Agassiz №4 із задньої кришки
Вид на калібр Auguste Agassiz №4 із задньої кришки

Чим був цей період «comptoir»? Іншими словами його можна назвати періодом складання, коли Огюст Агассі замовляв годинникові компоненти для свого годинника у різних постачальників і збирав з них механізми. У цей час майстром було створено чотири калібри: починаючи з Auguste Agassiz №1 (AA1) і до Auguste Agassiz №4 (AA4). Усі вони передували «Калібру 20А», що сьогодні розглядається як найстаріший механізм «Longines».

Найстаріший годинник під брендом «Longines», який компанія мала до недавнього часу, прийшли від колекціонера з Німеччини. Годинник з номером 335 має механізм калібру "AA4". У червні 2018 року ще більш старий зразок було знайдено в Японії – № 300, – який також має калібр «AA4».

Годинник Longines № 183
Годинник Longines № 183

Чому ж жоден із механізмів «AA1», «AA2» чи «AA3» не вважається найстарішим? Можливо тому, що на цьому годиннику ще не було ні логотипу «Longines», ні імені бренду. У наші дні досить складно знайти механізми «AA1», «AA2», а їх створення приписується раннім партнерам Огюста під час приходу в компанію Ернеста Франсільона. Вони все ще створювалися як годинник "Raigel", "Agassiz" або "E. Francillion».

Як ми знаємо, Ернест Франсільйон був племінником Огюста Агассі. Саме він, очоливши компанію та модернізувавши її, створив бренд «Longines», яким ми його знаємо. Як виявилося, під його ім'ям можна знайти й годинникові механізми "AA4". Також з нього почалося створення годинника з подвійною назвою. «AA4», мабуть, були першими годинами, на яких використовувалося ім'я Франсільона і логотип Longines.

Однією з найкрасивіших деталей Longines 183 є витончені стрілки
Однією з найкрасивіших деталей Longines 183 є витончені стрілки

Власники вінтажного годинника «Longines» знають про неймовірно докладний і великий архів, який має компанія. До нього акуратно вносилися дані про всі годинники, створені з 1867 року. Тому будь-який власник «Longines» може відправити в компанію фото свого годинника з їх серійним номером, і протягом кількох тижнів отримати «виписку з архівів», що включає всю інформацію про свій годинник. Причому абсолютно безкоштовно. Колекціонери також можуть отримати сертифікат автентичності за підписом президента вартового будинку. Але для цього годинник доведеться відправити в компанію, де годинникові майстри перевірять їх і нададуть власнику максимум можливої інформації. Потенційно процес може тривати до 3 місяців і коштуватиме всього 120 CHF.

Сейджі К. особисто відвідав штаб-квартиру «Longines», щоб підтвердити справжність годинника
Сейджі К. особисто відвідав штаб-квартиру «Longines», щоб підтвердити справжність годинника

Але пан Сейджі К. вирішив піти ще далі. Він особисто відвідав штаб-квартиру «Longines», щоб підтвердити справжність свого годинника.

Срібний кишеньковий годинник пана Сейджі, типу «savonette», оснащений механічним калібром «AA4» з ручним заводом, характерним для того періоду історії «Longines». Знаменитий логотип «Longines» у вигляді крилатого пісочного годинника вигравіруваний на механізмі годинника і всередині кришки.

Кришка Longines 183 прикрашена гравіюванням у вигляді двох порожніх геральдичних щитів та квіткового візерунка.
Кришка Longines 183 прикрашена гравіюванням у вигляді двох порожніх геральдичних щитів та квіткового візерунка.

Також кришка прикрашена гравіюванням у вигляді двох порожніх геральдичних щитів та квіткового візерунка. Однією з найкрасивіших деталей годинника є витончені стрілки, які виглядають одночасно делікатними та майже готичними (такі стрілки можна знайти виключно у годинниках того часу та у зразках високого годинникового мистецтва).

Як кажуть у компанії, «годинник, зовнішній вигляд та стан механізму яких справило враження на фахівців, є важливим відкриттям для швейцарського бренду». Адже
знайти подібний екземпляр - саме собою, рідкісний успіх, тим паче у такому хорошому, майже первозданному стані.

Згідно з архівами «Longines», годинник був проданий його першому власнику 23 жовтня 1867 року. За дивним збігом, цього ж дня, через 151 рік – 23 жовтня 2018 року – вони були ідентифіковані для їхнього нинішнього власника. Воістину годинна точність.
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю