Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Антикитерський механізм

Цей загадковий артефакт по праву ходить до ТОП-5 втрачених технологій давнини та до десятки загадкових стародавніх артефактів. Антикитерський механізм (грец. Μηχανισμς των Αντικυθρων) — механічний пристрій, виявлений у 1902 році на старому судні, що затонув, недалеко від грецького острова Антикитера (грец. Αντικθηρα). Датується приблизно 100 роком до зв. е. (Можливо, до 150 року до н.е.).

 

Дивну знахідку - кілька дивних на вигляд деталей - поряд із численними амфорами та статуями помістили до Національного археологічного музею в Афінах. Не виключено, що уламки приладу, що обросли вапняком, спочатку могли прийняти за шматок статуї. Так чи інакше, про унікальний артефакт забули рівно півстоліття.

 



У 1951 році дослідженням артефакту зайнявся англійський історик науки Дерек де Солла Прайс . Саме він уперше висловив припущення, що виявлені на дні Егейського моря уламки – це частини якогось механічного обчислювального пристрою. Він провів перше рентгенівське дослідження фрагментів механізму і навіть зміг побудувати його схему. Стаття Прайса в журналі Scientific American, опублікована 1959 року, викликала інтерес до стародавнього артефакту. Можливо через те, що Прайс вперше наважився назвати механізм "стародавнім комп'ютером".

Механізм містив велику кількість бронзових шестерень у дерев'яному корпусі, на якому були розміщені циферблати зі стрілками та, за реконструкцією, використовувався для розрахунку руху небесних тіл. Інші пристрої подібної складності невідомі в культурі еллінізму. У ньому використовується диференціальна передача, яка, як вважалося раніше, винайдена не раніше XVI століття. За допомогою диференціальної передачі обчислювалася різниця положень Сонця та Місяця, яка відповідає фазам Місяця. Рівень мініатюризації і складність можна порівняти з механічним годинником XVIII століття. Орієнтовні розміри механізму збору 33x18x10 мм.



Загадкою залишається те, як греки на той момент не володіючи необхідними знаннями і, що найважливіше, технологіями змогли створити такий складний прилад. Наприклад, для виготовлення шестерень спочатку необхідно було опанувати техніку обробки металу і використовувати нехай і найпростіший, але все ж таки токарний верстат.

У 1971 році було складено повну схему Антикитерського механізму, що складалася з 32 шестерень.



Втім, незважаючи на всі спроби дослідження, прилад залишався загадкою для людства ще довгі роки. Поки що за його дослідження не взялися сучасні вчені.

У 2005 році стартував грецько-британський проект Antikythera Mechanism Research Project з вивчення антикітерського механізму.

Для того, щоб відновити положення шестерень усередині покритих мінералом фрагментів, скористалися комп'ютерною томографією, яка за допомогою рентгенівських променів дозволяє робити об'ємні карти прихованого вмісту. За рахунок цього вдалося визначити взаємозв'язок окремих компонентів та розрахувати наскільки можна їх функціональну приналежність.

30 липня 2008 року в Афінах було озвучено остаточну доповідь про результати дослідження. Отже, вчені з'ясували таке:

  1. Пристрій міг виконувати операції складання, віднімання та поділу. З цього випливає, що перед нами - щось на зразок стародавнього калькулятора.
  2. Антикитерський механізм здатний враховувати еліптичну орбіту руху Місяця, використовуючи синусоїдальну поправку (перша аномалія місячної теорії Гіппарха) - для цього використовувалася шестерня зі зміщеним центром обертання.
  3. Зворотний бік механізму, сильно пошкоджений, використовувався для передбачення сонячних і місячних затемнень.
  4. Текст на приладі є звичайною інструкцією з експлуатації.

 

 

Число бронзових шестерень у реконструйованій моделі збільшено до 37 (реально вціліло 30).

Але було пристрій ще одне призначення, про яке дослідники дізналися тільки в 2006 році. Детальне вивчення результатів комп'ютерної томограми об'єкта показало, що у корпусі Антикитерского механізму є позначки, якими можна обчислювати ще один часовий параметр - періоди проведення Олімпійських ігор.

У 2010 році інженер Apple Andrew Carol за допомогою конструктора Lego створив аналог антикітерського механізму. Дана модель, що складається з елементів конструктора LEGOTechnics. Для складання механізму знадобилося 1500 кубиків та 110 шестерень, а на його розробку та побудову пішло 30 днів.




Відома швейцарська годинна компанія Hublot цього року випустила наручний варіант антикітерського механізму. Цей грандіозний девайс є чарівною реплікою з оригінального стародавнього пристрою. Механізм Antikythera Calibre 2033-CH01 від Hublot з ручним заводом, має довжину 38,00 мм, ширину 30,40 мм, товщину 14,14 мм. ), запасом ходу 120 годин (5 днів), функціями індикації годин, хвилин, секунд (на турбійоні, що ширяє), фаз Місяця. Крім того, ним відображаються знаки Зодіаку, показники єгипетського календаря, чотирирічний давньогрецький календар (цикл Олімпійських ігор), цикл Callipic (4 х 235 місяців), цикл Saros (223-місячний) та цикл Exeligmos (3 х 223 місяці).



 

Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю