Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Легендарний калібр Omega, який побував на Місяці, повертається



Коли 50 років тому Ніл Армстронг ступив на поверхню Місяця, годинник «Omega Speedmaster», оснащений калібром 321, став найвідомішим хронографом у світі. Їхня популярність була настільки висока, що про механізм, знятий з виробництва у 1968 році, ніколи не забували і продовжують обговорювати досі. У 2019 році Omega збирається відновити виробництво культового Калібру 321 з колонним колесом.

Цей механізм має справді довгу історію. Він заснований на ебоші «Lemania» 40-х років, і в 1946 році, через кілька ітерацій, був перейменований в «Калібр 321» від «Omega». Механізмом оснащувався годинник «Speedmaster» з моменту їх створення у 1957 році (ref. CK2915) і до кінця 1960-х (ref. ST105.012 та 145.012). У травні минулого року "Speedmaster" 1958 року випуску було продано з аукціону "Phillips" за $416.000.

Оригінальний калібр 321 від Omega
Оригінальний калібр 321 від Omega

«Калібр 321», настільки ж знаковий, як і годинник, що його містить, є свого роду обов'язковим елементом для колекціонерів Speedmaster. Заснований на архітектурі "колонне колесо - горизонтальне зчеплення", він також вважається більш престижним з точки зору годинникового мистецтва, ніж наднадійний, але більш простий «Калібр 861», що замінив.

Хоча «Speedmaster» були не першим годинником, оснащеним «Калібром 321», (першим були хронографи «Seamaster», що випускалися до 1957 року), саме «Speedmaster» зробили його легендарним. Механізм використовувався в безлічі моделей, включаючи Speedmaster ST 105.003, першу модель, випробувану і схвалену NASA. Її носив астронавт Ед Уайт під час першого виходу американців у відкритий космос. А також «Speedmaster ST 105.012» (перший годинник на Місяці). Всі астронавти, які ходили по Місяцю, одягали годинник «Speedmaster» 105.003, 105.012 або 145.012 (ці три моделі використовувалися астронавтами місії «Аполлон» на той час), і всі вони були оснащені механізмом калібру 321. х років - годинник з калібром 321 випускався до 1968 року, - весь годинник «Speedmaster Professional» оснащувався «Калібром 861» та його більш сучасною версією, 1861 року.

Механізм хронографа з колонним колесом мав гвинтовий баланс, що коливається з частотою 18000 пк/год, 44-годинний запас ходу, і 17 каменів. Цікаво, що сьогодні в компанії не говорять про будь-які зміни чи покращення порівняно з прообразом 20-го століття; натомість підкреслюють велику роботу, яка була зроблена, щоб створити «настільки точне відтворення оригіналу, наскільки це можливо». Хоча, ми можемо очікувати, що матеріали та допуски, з якими вони обробляються, будуть вищої якості, ніж у вихідному механізмі.

Джин Кернан під час місії Аполон 17 з годинником Speedmaster, одягненими на тильну сторону зап'ястя, щоб читати показання годинника, не повертаючи руки
Джин Кернан під час місії Аполон 17 з годинником Speedmaster, одягненими на тильну сторону зап'ястя, щоб читати показання годинника, не повертаючи руки

Потрібно було 2 роки і секретна команда, яка працювала під кодовою назвою «Аляска 11» (це ж ім'я використовувалося для секретних проектів «Speedmaster» для NASA у 60-х та 70-х роках), щоб відродити механізм. До групи увійшли розробники, дослідники та історики, а також художники та годинники.

За словами «Omega», для відтворення калібру вони використовували годинник «Speedmaster 105.003», який Джин Кернан носив під час висадки на Місяць у 1972 році (місія «Аполлон 17»). Цей механізм відомий як 2 покоління «Калібра 321». Щоб заново розробити калібр, який повністю відповідав би оригіналу, замість того, щоб відкривати і розбирати годинник, розробники вдалися до комп'ютерної томографії (метод, який використовують у медичних сканерах), створивши повну розгортку механізму всередині годинника.

Крім того, команда музею «Omega» «провела великі історичні дослідження і зібрала оригінальні проекти для максимально точної реконструкції механізму». В результаті всі деталі калібру 321 були відтворені за їх справжніми специфікаціями і в повній відповідності зі старими кресленнями. Тому новий механізм виглядає майже так само, як старий, включаючи мости, важелі, шестірні та платини. Єдині поліпшення стосуються обробки та гравіювання, більш тонкого та чистого, ніж у вінтажних механізмах. Наприклад, у новому механізмі на мостах використовується PVD-покриття "Sedna gold" для імітації кольору міді. Також ми можемо припустити, що проект зайняв так багато часу, тому що розробники мали знайти способи інтегрувати нові олії та інші сучасні матеріали в роботу механізму.

Реконструйований Omega калібр 321 2019 року
Реконструйований Omega калібр 321 2019 року

Що стосується подальшого виробництва, то «Omega» пішла ще далі, створивши цілу майстерню, де створюватимуться всі калібри 321 від початку до кінця - одним і тим же спеціалістом годинника, відповідальним за кожен механізм, а також за години в цілому. Нову версію «Omega Caliber 321» буде запущено у виробництво в штаб-квартирі компанії в Б'єні.

Очікується, що відроджений Calibre 321 буде вбудований у нову модель Speedmaster, присвячену 50-річчю висадки на Місяць, і миттєво стане колекційним предметом для тих, хто любить історію годинникової справи. Також очевидно, що 2019 буде важливим роком для компанії «Omega».

Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю