Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Антикитерський механізм

Останні кілька років Hublot таємно працює над дуже особливим проектом, який пов'язує механічні досягнення глибокої давнини та сучасні технології ноу-хау.

Загадковий механізм було знайдено у 1901 році на місці аварії римського корабля біля острова Антикитера. Проте понад століття цей пристрій залишався таємницею для істориків. Незважаючи на багаторазові спроби вивчення, відновити його не вдавалося нікому. Так тривало доти, доки у 2006 році стародавній апарат не був досліджений за допомогою рентгенівської томографії


 

 

 

 

Реконструкція антикітерського пристрою показала, що це був астрономічний комп'ютер, обчислення на якому проводилися за допомогою складного механізму з 37 шестерень. На зовнішній стороні приладу було розташовано два диски, що відповідали за календар та знаки Зодіаку.

Маніпулюючи дисками, можна було дізнатися точну дату (при цьому враховувалися особливості високосного року) та вивчити положення зодіакальних сузір'їв щодо Сонця, Місяця та п'яти відомих у давнину планет – Меркурія, Венери, Марса, Юпітера та Сатурна.

На звороті антикітерського механізму також розташовувалися два диски, які допомагали обчислити місячні фази і передбачити сонячні затемнення. Весь пристрій загалом був також своєрідним калькулятором, який міг здійснювати операції складання, віднімання та поділу.

Але було пристрій ще одне призначення, про яке група дослідників дізналася тільки днями. Детальне вивчення результатів комп'ютерної томограми об'єкта показало, що у корпусі Антикитерского механізму є позначки, якими можна обчислювати ще один часовий параметр – періоди проведення Олімпійських ігор.

За традицією вони завжди проводилися кожне четверте літо в період з 776 д.н.е. по 393 н.е. Оскільки цей захід носив не так спортивний, як релігійний і політичний характер, він відігравав велику роль у житті стародавніх греків і римлян. Їхня регулярність дозволила давнім народам прийняти чотирирічний олімпійський цикл як одну з одиниць виміру часу.

Вченим також вдалося завершити розшифрування символів на поверхні механізму. Група останніх, що залишалися непрочитаними знаків, виявилася підписами з назвою місяців грецькою мовою, а також найменуваннями ряду великих подій, пов'язаних з релігійними обрядами та спортивними змаганнями.

На даний момент антикітерський механізм вже не можна вважати історичною загадкою. Його зовнішній вигляд відновлено, а всі написи на корпусі переведені. Водночас вчені так і не змогли знайти відповідь на запитання – чи був древній комп'ютер одиничним виробом, виконаним на замовлення, чи подібні калькулятори з календарем були доступні багатьом мореплавцям та вченим.


  То що робить Hublot з такою частиною давнини? На це питання керівництво компанії не відповідає, але заявляє з упевненістю, що найближчими місяцями все таємне стане явним.

Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю