Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Arnold & Son: кожен годинник народжується з нуля



Якби лідери сучасної годинної індустрії запитали: «будь у них така можливість, з ким із історичних особистостей вони хотіли б зустрітися», Джон Арнольд був би одним із найпопулярніших людей у списку.

Англійський годинник заробив собі ім'я творця найточнішого хронометра своєї епохи. Хронометри Арнольда брали участь у багатьох географічних відкриттях 18-19-го століття, і зіграли вирішальну роль розширенні кордонів Британської Імперії. Вони побували на Мадагаскарі з адміралом Харландом, на Північному полюсі з капітаном Фіпсом, у Китайському морі з Джорджем Робертсоном, у Південній Африці з доктором Девідом Лівінгстоном, і багато де ще.

Саме Джон Арнольд першим назвав корабельний годинник «хронометром». Також він спростив конструкцію годинникового механізму, уможлививши його серійне виробництво. Крім того, йому приписують розробку концепції турбійону, хоча Авраам Луї Бреге вважається його творцем.

Наприкінці життя Джон Арнольд передав майстерню своєму синові Роджеру. Однак більше століття тому вона занепала.

У 1995 році компанія відродилася і продовжує чудові традиції годинної справи у швейцарському місті Ла-Шо-де-Фон. До 2010 року вона стала повністю інтегрованою мануфактурою, яка самостійно створює свої механізми та навіть виготовляє власні інструменти.

Сьогодні Arnold & Son підтримує філософію виробництва, що виникла більше 200 років тому, поєднуючи традиційну ручну роботу з передовими технологіями. Для кожної нової моделі годинників компанія розробляє новий калібр і технологію виробництва «з нуля» - на відміну від багатьох інших брендів, які або використовують старі механізми, або купують їх на стороні. У компанії з гордістю відзначають – щонайменше два нових механізми розробляються щороку в її стінах, - а це щось таке означає.

Джон та Роджер Арнольд випередили свій час у створенні надійних хронометричних інструментів. У наші дні майстри «Arnold & Son» переосмислюють їх досягнення, але не повторюють їх, адже сенс у тому, щоб продовжувати історію, а не копіювати її. В «Arnold & Son» працюють годинники більше 30-ти різних професій з різною освітою - і навчитися деяким з них можна тільки в Швейцарії.

Життя годинника починається зі створення образу. Дизайнерська команда розробляє їхній образ розмір, товщину. Завдання тут - досягти механічної гармонії. Потім створюються внутрішні частини, які наведуть естетику в рух.



Кожен механізм має свою історію, деякі з них натхненні історичними моделями. Наприклад, годинник «DBS Equation Sidereal» виготовлений на підставі двох кишенькових годинників, відомих як № 1 і № 2, створених Роджером Арнольдом між 1796 і 1799 рр. Оригінальний годинник мав Z-баланс з термокомпенсацією, середній сонячний та зоряний час та додатковий секундний циферблат на 6 годинах. Ще одні - хронометр "TBR" (True Beat and Retrograde) із секундною стрілкою, що завмирає. Спадщина «TBR» походить від тих днів, коли морські хронометри використовувалися для розрахунку довготи у відкритому морі. Його історичний прообраз, (хронометр № 8623), створили Роджером Арнольдом разом із Чарльзом Фродшамом в 1855 р. Це був дуже незвичайний хронометр, у якому години й хвилини відображали середній час додатковому циферблаті зліва, а симетричний циферблат справа показував запас ходу. У той же час основний циферблат займали секунди з додатковим спліт-хронографом.



Багато механізмів Arnold & Son є першими в своєму роді. У 2013 р. компанія створила найтонший у світі турбійон (на той момент), помістивши його в годинник «UTTE» (Ultra-Thin Tourbillon Escapement). А через пару років представила годинник «Golden Wheel» - перший випадок, коли секундна стрілка, що завмирає, супроводжувалася показом "блукаючих годинників".

В одному годиннику може використовуватися відразу кілька матеріалів - латунь, нікель, сталь, золото, титан. Метал, з якого виготовлені деталі механізму, може відрізнятися залежно від варіанта моделі та матеріалу корпусу конкретного годинника. Також, для різних металів може використовуватись різне оздоблення.



А майстерністю оздоблення Arnold & Son славилася з моменту свого заснування. Мініатюрні картини, чорніння, виїмчасті емалі, гравіювання. Навіть морські хронометри Арнольд прикрашав ручним гравіюванням із рослинним орнаментом. Цілком в англійському стилі.

Велика кількість матеріалів і декору, часто з захоплюючим багатством деталей, - або на циферблаті, або у вигляді вишукано прикрашеного механізму, - і сьогодні створюють неповторний стиль Arnold & Son. Наприклад, у годиннику «UTTE» вручну гравіровано турбіййонний міст, а в «TE8 Tourbillon Métiers dArt» весь механізм прикрашений унікальним мотивом гравіювання, створеним спеціально для цієї моделі.

У випадку з «TE8», візерунок складається із складних геометричних елементів, що розходяться від центру механізму до країв. І кожен екземпляр годинника декорований вручну власним гравером «Arnold & Son». Таке тонке гравіювання стає ще більш трудомістким від того, що механізм зроблений з твердого мельхіору, а не з латуні, як завжди. Тому граверу доводиться стежити, щоб не зісковзнути з малюнка, і постійно заточувати інструменти через знос.



«У сучасному цифровому світі механіка має справляти враження», - вважають у компанії. Саме таким став годинник «Arnold & Son Globetrotter», представлений на «Baselworld» цього року. Нові Globetrotter - перший механізм Arnold & Son зі світовим часом. Це цікавий приклад подібної стратегії компанії – взяти цілком традиційне ускладнення та влаштувати яскраве уявлення. «Globetrotter» оснащені однією з найбільших у світі 3D-моделей Землі у наручному годиннику. І ця Земля здійснює один оберт кожні 24 години, щоб забезпечити функцію світового часу.



За допомогою хімічного травлення на латунну півсферу нанесено різні текстури океанів і континентів, потім відполіровано виступають «поверхні суші». «Гірські райони» зазнали піскоструминної обробки, створивши таким чином візуальний ефект глибини. "Океани" вручну покриті лаком різних блакитних відтінків, що відбивають глибину. Потім весь диск світового часу оброблений прозорим шаром лаку, і, нарешті, відполірований. Результат – півсфера, повна реалістичних деталей.

З погляду дизайну образ Північної півкулі для індикації світового часу, само по собі, - не нова ідея. Але використовувати вигнутий латунний диск, травлення та полірування, щоб отримати 3D-вид – це реальна рідкість. На додачу, тут ми бачимо не тільки майстерне, а й скульптурно-реалістичне зображення Земної півсфери, ніби власник годинника спостерігав за нею з космосу.

Втім, із ускладненнями теж є нюанс... Основою звичайного годинника зі світовим часом є 24-годинний циферблат, що обертається, який дозволяє зчитувати час у різних часових поясах, представлених назвами міст на зовнішньому кільці циферблату. Годинник, який показує час у різних частинах Землі через реально обертається земну кулю, зустрічається набагато рідше, і, можливо, його варто вважати астрономічним годинником настільки ж, наскільки і годинником зі світовим часом.

За традицією, Arnold & Son Globetrotter керує новий автоматичний калібр A&S 6022, розроблений спеціально для цієї моделі. Механізм працює на 29 каменях, а його чорний центральний ротор, прикрашений вигравіруваною мозаїкою з ромбів.


У механічних годинників є душа, - кажуть у компанії. Це прекрасний, самодостатній всесвіт із крихітних частин, що функціонує сама по собі. І вона поєднує два аспекти - естетичний та механічний. У сучасному світі масового виробництва приємно мати на своєму зап'ясті твір старої школи, носити річ ручної роботи, спостерігаючи за мініатюрними коліщатками та шестернями. Годинник має пам'ять, і, так само як дорогоцінне каміння, цінуватимуться вічно.

За іронією долі, галас навколо смарт-годин надав мимовільну послугу традиційній справі. Чим більше прогрес входить у наше повсякденне життя, тим більше люди цікавляться механічним годинником, бажаючи знати, що відбувається в захоплюючому мікросвіті їхнього механізму.
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю