Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Конкістадор, що заблукав

У розвинених країнах до підробок взагалі ставляться з доброзичливим гумором. Досить часто тамтешні багаті та шанувальники годинника купують підробки просто заради приколу — ганьбити кілька місяців, подивитися, помітить хтось чи ні.

У нас так жартувати не прийнято — повага до "статусних" годинників, вартість яких становить десятки тисяч доларів, змушує ставитися до них із придихом. При цьому тих, хто розуміється на модельному ряду від Франка Мюллера, можна перерахувати на пальцях. Тому наслідки купівлі підробки у Росії може бути досить сумними. Коли людина сама купує собі добре виконану копію популярної моделі, яку він бачив у каталозі, журналі або на руці у шефа, то цілком може справити враження на друзів, які теж бачили цей годинник тільки на фото. Деякий час у ній можна спокійно "пофорсити". Це можна зрозуміти та пробачити. Інша справа, коли підробка купується випадково як подарунок, гірше, якщо її використовують як приз, але наймерзотніше — отримати таку річ у гарантійну заставу. Це не жарт, а безсовісний обман.

Як показало дослідження кількох великих точок, що торгують копіями дорогого годинника, найпопулярнішою моделлю у контрафактистів є Franck Muller Conquistador - серія годинника спортивного стилю в корпусі Cintree Curvex з календарем. Справжній "Підкорювач" випускається у двох різновидах: простий із центральною секундною стрілкою (у референції калібру стоїть шифр SC) та хронограф (шифр СС). Крім того, в серії представлені і XL-моделі, корпус яких у півтора рази більший за стандартний. Вони позначаються в каталозі референцією King.

Особливою любов'ю копіістів користуються моделі не нової серії 8000 СС — автоматичний хронограф з люмінесцентними стрілками і годинниковою розміткою. Її ми вирішили дослідити. Оскільки колекції Franck Muller постійно оновлюються, виріб нам довелося порівнювати з Conquistador 8002 СС, яку від попередньої серії відрізняє тільки те, що цифри в 8000 СС покриті люмінесцентним складом, а у 8002 СС вони металеві.

Перші невідповідності копії та оригіналу впали у вічі ще при покупці: як такого хронографа у "Конкістадора" немає, а замість хвилинного лічильника на додатковому циферблаті виявився покажчик днів тижня. При натисканні лівої кнопки "хронографічного пристрою" стрілочка перескакувала з понеділка на вівторок, потім на середу тощо по колу. (Забігаючи вперед, скажу, що колесо днів тижня виявилося взагалі не пов'язаним з механізмом, і виставляти дату доводилося щодня вручну.) У цьому Conquistador з додаткових функцій є лише хронограф та віконце для дати на позначці "6 годин". Жодних "днів тижня" там немає і бути не може.

Далі, на гарантійному талоні до копії було чесно написано: "Franck Muller, годинник механічний", що виявилося неважко перевірити - при струсі не було чутно характерного гудіння ротора автопід-заводу, а заводився годинник по-старому - двома пальцями. У годиннику сумнівного походження — це найхарактерніша ознака підробки. Ручний завод у Мюллера зустрічається, тільки якщо це маленький жіночий годинник або Grand Complication - наворочені моделі з великою кількістю додаткових функцій, де для ротора просто не залишається місця. У всіх популярних серіях працює тільки автоматичний механізм!

Оскільки Conquistador вважається спортивною моделлю, заводна голівка в ній не витягується, а загвинчується. Перше положення – для коригування календаря, друге – для стрілок. При загвинчуванні лунає характерне шипіння: це колеса механізму знову прилаштовуються один до одного. Такий годинник треба заводити тільки один раз, при покупці, а надалі вони отримують енергію від обертання ротора.

Третій явний прорахунок виявився при погляді маркування калібру. На задній кришці підробки вигравірувано 8001 SC King. Насправді, цей шифр позначає модель укрупненого розміру з центральною секундною стрілкою, без хронографа. Принаймні, майстрам-копістам в даному випадку слід було б ретельніше вивчити каталог Franck Muller.

Різниця між оригіналом та підробкою очевидна, навіть якщо заплющити очі на всі ці невідповідності. Форму Cintree Curvex скопіювати досить складно: у неї вигнутий формою зап'ястя не тільки корпус, але і скло і задня кришка. Крім того, корпус плавно перетікає в браслет завдяки характерній будові "вушок". Сам браслет (сталевий, шкіряний або каучуковий) теж має специфічну форму і потовщується на кінцях, ніби вростаючи в корпус. Таким чином, створюється враження цільної конструкції, що щільно прилягає до руки, чого у підробки не спостерігається і близько.

Ремінець зі шкірозамінника бовтається на кріпленнях, а сам годинник позбавлений єдиної форми: потужна шайба корпусу вигнута суто символічно, а "вушка", циферблат і скло - абсолютно прямі. Видають властиву підпільним кустарям недбалість і грубі гвинти, що випирають на задній кришці годинника, тоді як у справжньої моделі вони професійно втоплені в корпус. У повному дисонансі з оригіналом знаходяться і кнопки "хронографа": якщо в Conquistador вигин повторює форму корпусу, то у "Конкістадора" вони набагато більші і повернені у зворотний бік. Чесно кажучи, викликає здивування, навіщо взагалі контрафактиста знадобилося створювати видимість хронографа.

По-різному виглядають і циферблати. У справжньої Conquistador він гільоширо-ван і вигнутий, і тому виглядає об'ємним, а на підробці - по "особі" годинника йдуть прості кругові смужки, які до того ж ледве помітні.

При більш уважному вивченні можна виявити багато інших локальних невідповідностей: наприклад, логотип на заводній голівці копії явно змальований з каталогу, тому що зроблений у вигляді абревіатури FM в оточенні колосків. На справжньому годиннику колоски не гравіруються, тож тут контрафактисти навіть перестаралися. А ось кліпса кріплення ремінця взагалі "запозичена" у якоїсь іншої марки і зовсім не схожа на фірмовий дизайн Franck Muller. До речі, всі деталі годинника Franck Muller виготовляються під конкретну модель, тому скрізь має стояти тавро майстра: його ім'я (на внутрішній стороні ремінця) або його логотип (на кліпсі). Жодних інших позначень не допускається. Про термін життя підробки (максимум півроку) можна легко здогадатися за дешевим явно не сталевим корпусом і мінеральним склом, яке миттєво каламутніє від дотиків пальців і не стійке до подряпин.

Контрафактисти люблять Conquistador багато в чому за те, що її спортивний стиль передбачає досить строгий дизайн: сталевий корпус і відсутність прозорої задньої кришки, ніяких візерунків на деталях механізму, інших тонких прикрас - тобто всього того, на чому вони й проколюються. У нашому випадку безіменних авторів підвело бажання зимитувати складний і ексклюзивний механізм Franck Muller. У принципі порівнювати оригінал і копію можна було уважно і розглядати, досить легко зважити в руці. Складні години просто повинні бути важкими. Підробка, хоч вона і виглядає більшою і товщою за оригінал, важить значно менше, тому що всередині неї практично нічого немає — ні механізму хронографа, ні автопідзаводу (до речі, у Conquistador ротор виконаний із вагомої платини 950-ї проби), хоча й обіцяно.

У принципі досліджена нами модель, за всіх її недоліків, може й коштує сплачених за неї 100 доларів (ось якби ще прибрати цей безглуздий "хронограф"). Слово честі, краще б умільці, які її виготовили, перейшли на випуск годинника під власною маркою. Не виключено, на них чекало б стабільне і легальне джерело доходу.

Інші новини по темі
Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник
06.11.2023 Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник

В цій статьї ми розповімо Вам про найскравіші годинники Vacheron Constantin, які механічно відтворують повний календарь с астрономічними функціями.

Читати далі
Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36
05.10.2023 Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36

ЧАС, ВІДЗНАЧЕНИЙ ЕМОЦІЯМИ

У цих версіях моделі Day-Date 36 компанія Rolex привнесла несподіваний творчий поворот до однієї зі своїх культових моделей. Відображаючи щодня нову емоцію, годинник вносить елемент спонтанності у повсякденне життя власника і дозволяє йому вкласти у покази часу свій мінливий настрій.

Читати далі
Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд
05.10.2023 Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд

Годинник, який носили найвпливовіші люди світу!

Читати далі
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю