Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник

В цій статьї ми розповімо Вам про найскравіші годинники Vacheron Constantin, які механічно відтворують повний календарь с астрономічними функціями.

  • Горознавство бере свій початок у спостереженні та вивченні зірок ще з часів найдавніших цивілізацій.

  • Через 20 років після заснування в 1755 році на Vacheron Constantin з'явився перший годинник з астрономічною індикацією.

  • Мануфактура розробила рідкісний вид годинника Grand Complication, присвячених руху і впливу Місяця, зірок і планет. 

ґ.Женева, 17 листопада 2021 р. - Хорологія, наука про вимір часу, народилася зі спостережень за небесними тілами та природними циклами. Механічні інструменти, створені майстрами годинників на основі цих спостережень, відображають мистецтво, яке продовжує розвиватися з часів пізнього Середньовіччя. Заснована в 1755 році, компанія Vacheron Constantin вже на ранньому етапі освоїла астрономічні свідчення досконало, поступово вдосконалюючи їх протягом двох з половиною століть існування мануфактури. Сьогодні Будинок випускає шедеври годинника, що відрізняються високою астрономічною складністю.

Астрономічний годинник нагадує нам про витоки годинної справи. Народжений зі спостереження великих фізичних законів природи, вимір часу, по суті, є матеріальною екстраполяцією руху зірок та циклів. Ця механічна інтерпретація протягом століть призвела до появи годинника, здатного виконувати найрізноманітніші функції різного ступеня складності, пов'язані з особливостями григоріанського календаря, з різними часовими параметрами нашого Всесвіту або з рухом небесних тіл та їх впливом на Землю. Хоча багато з цих функцій не мають практичного застосування, вони свідчать про професіоналізм, який тим паче рідкісний, що надає цим годинникам космологічне вимірювання, утворюючи зв'язок між людством і Всесвітом. З самого початку свого існування компанія Vacheron Constantin  виявляла великий інтерес до годинника з астрономічними функціями, включаючи різні види календарних індикаторів, індикацію фаз та віку Місяця, часто у поєднанні з іншими часовими ускладненнями. З 2000-х років ця технічна майстерність особливо яскраво проявилася у відділенні Les Cabinotiers, астрономічний годинник якого є шедеврами у своєму роді.

Астрономічні функції

Астрономічні функції наручного годинника включають індикацію, пов'язану з особливостями григоріанського календаря, а також різноманітні індикації, пов'язані з рухом зірок. Крім основних функцій, перелічених нижче, найбільш складні з них можуть пропонувати систему передбачення місячних і сонячних затемнень, положення зірок з погляду Землі, відображення ефемерид (сонцестоянь, рівнодень, пори року), знаків зодіаку, тидеографа, сходу та заходу Сонця, тривалості дня та ночі, річного відхилення або кутового руху Місяця і т.д. При цьому слід на увазі, що значна частина цих функцій справедлива виключно для даного місця. Найбільш "поширені" астрономічні годинники включають один або кілька з наступних видів індикації.

Календарі
Годинник з простим календарем - це годинник, який, крім часу, містить календарну інформацію - зазвичай дату, але механізм яких не дозволяє автоматично стежити за нерівномірністю зміни місяців. Якщо такий календар також містить вказівки дня тижня, фаз Місяця і навіть року, він називається повним календарем. Цей тип ускладнення потребує п'яти коригувань на рік. На відміну від простого календаря, річний календар автоматично враховує нерегулярність 30 або 31-денних місяців, за винятком лютого, що означає необхідність ручного коригування 1 березня кожного року. Вічний календар, навпаки, вказує на такі календарні функції, як число, місяць і день тижня, з урахуванням місяців з 28, 30 або 31 днем, а також високосних років.

Фази Місяця
Індикація фаз Місяця часто асоціюється із вічним календарем. Вона служить для відтворення на циферблаті годинника циклу звернення супутника Землі (новолуння, перша чверть, повний місяць, остання чверть). Фази Місяця не слід плутати з віком Місяця, який показує час (щодня), що минув з моменту останнього молодика.

Рівняння часу
Рівняння часу визначається різницею між сонячним, чи істинним, і цивільним, чи середнім, часом. Перше - це час, що показується на сонячному годиннику, друге - час, що показується на годиннику. Різниця між ними становить від -16 до +14 хвилин і виникає протягом року через еліптичну орбіту Землі та нахилу її осі.

Зірковий час
Час, необхідний для Землі для здійснення одного повного обороту навколо своєї осі (360 °), становить 23 години 56 хвилин 4 секунди і називається зоряною добою. Через звернення Землі навколо Сонця та її обертання навколо власної осі сонячна доба – різниця у часі між двома проходженнями Сонця через точку зеніту (меридіан) – тривають кілька додаткових хвилин. Використовуючи як точку відліку не Сонце, а нерухому зірку на небі, цей сидеричний час береться за основу при астрономічних спостереженнях.

Карта неба
Карта неба – це плоскосферичне зображення на диску чи циферблаті неба у певному місці земної кулі. Ця поверхня обертається зі швидкістю один оборот на рік, що дозволяє отримати "моментальний знімок" піднебіння в даний момент часу, або один оборот за один бічний день, що дає уявлення про небо в реальному часі.

Удосконалена механіка

Вічний календар часто вважається однією з кращих перлин вартового мистецтва, оскільки здатний показувати точну дату практично нескінченно довго (за винятком світських років, не кратних 400), враховуючи змінну довжину місяців та високосний цикл. Щоб здійснити цей механічний подвиг, механізм повинен мати "пам'ять" на 1461 день, що еквівалентно чотирьом рокам. Найважливішим компонентом таких механізмів є кулачок, у якому програмуються різні тривалості місяців. Механізми рівняння часу також управляються кулачком, який у разі несиметричний, робить один оборот протягом року і має форму, запозичену з аналемы. Остання є неправильною кривою "вісімкою", отриманою за діаграмою, що показує положення Сонця на небі з певного місця в один і той же день протягом одного повного року.

Звичайна" індикація фаз Місяця здійснюється за допомогою диска з двома місяцями, що приводиться в рух 59-зубим колесом, яке кожні 24 години зсувається на один поділ вперед. Таким чином, тривалість місячного циклу, що відображається на циферблаті, становить 29,5 діб, час як справжня лунація триває 29 днів 12 годин 44 хвилини 2,8 секунди (29,53 діб).Таким чином, розбіжність у показаннях механізму становить один день і підлягає коригуванню кожні 2 роки і 7 місяців. колесо зі 135 зубцями При такій системі відхилення від місячного циклу скорочується до однієї доби кожні 122. Іншим астральним зображенням є небесна карта, що обертається, на якій видима частина, відповідна лінії горизонту, обмежена еліпсом, і яка, як правило, здійснює один оберт день, дозволяючи бачити небо в реальному часі.
Цей оборот розраховується за бічним часом, який на 3 хвилини та 56 секунд коротший за звичайну добу. Технічно найбільш просте рішення полягає в тому, що в годинниковому механізмі, від стовбура до регулюючого органу, об'єднані два кінетичні ланцюги, перший з яких здійснює один оборот за 24 години за середнім сонячним часом, а другий - по дещо швидшому бічному часу, здійснюючи один оборот за 23 години 56 хвилин та 4 секунди.

Астрономічне батьківство

Поява мегалітів близько 5000 до н.е. не є випадковістю. Ці тисячі точно орієнтованих кам'яних пам'яток, однією з найвідоміших серед яких є коло менгірів у Стоунхенджі, вважаються першими астрономічними обсерваторіями. Однак більш науковий характер ці перші спостереження набули лише близько 4200 до н.е., коли вирішальну роль відіграла поява писемності, що дозволила фіксувати події, проводити розрахунки, встановлювати хронологію і робити прогнози. Писемність з'явилася в Месопотамії, у наступному столітті поступово утвердилася в Єгипті, а ще через 2 тис. років – у Китаї та імперії майя. Потім кожна велика цивілізація розпочала розробку власного календаря, заснованого на видимому русі Сонця, Місяця чи обох світил.

Саме месопотамці близько 2400 до н.е. винайшли єдину одиницю виміру для обчислення відстаней та часу, яка і сьогодні лежить в основі нашої шестидесяткової системи кутових градусів і хвилин. Така просторова локалізація часу стала вирішальною, коли виникла потреба визначати його послідовність відповідно до ходу зірок. Розвиток машинобудування, що виник уже за часів Аристотеля, дозволило надати відліку часу форму астрономічного виміру. Як тільки в XIII-XIV століттях з'явився перший годинник, механіки-гороховоди поставили собі завдання відтворити на циферблатах руху основних планет Сонячної системи. Кишеньковий годинник епохи Відродження був прямим спадкоємцем цього великого астрономічного годинника. Задовго до винаходу хвилинної стрілки цей годинник вже показував час, дату, дні тижня, місяці та їх тривалість, фази Місяця та знаки Зодіаку. Цей астрономічний годинник, дуже популярний у XVII столітті, і сьогодні вважається зразками свого роду.

З цього часу винахідливі годинникарі подвоїли зусилля, щоб зробити свої механізми точнішими, що призвело до появи хвилинної, а потім і секундної стрілок, і компактнішими. Така мініатюризація, природно, ускладнювала зображення деяких астрономічних функцій, за винятком дати та її найбільш складної інтерпретації у вигляді вічного календаря, що супроводжується вказівником фаз Місяця. Починаючи з XIX ст., будь-який годинник Grand Complication повинен був оснащуватися механізмом, здатним стежити за нерівностями григоріанського календаря. У той час деякі виняткові кишенькові годинники також відтворювали небесну механіку, відображаючи рівняння часу, час сходу і заходу сонця або час. Ці функції можна зустріти і в дуже складному годиннику першої половини XX століття. Однак поява наручного годинника поставила хрест на цих технічних шедеврах, хоча і не призвела до їх повного зникнення. Після відродження механічного годинника наприкінці 1980-х років інтерес до астрономічного годинника явно відродився, і в даний час вони є вищим ступенем майстерності.

Vacheron Constantin та годинник з календарем

Перша згадка про кишеньковий годинник у документах Vacheron Constantin належить до періоду до 1773 року, тобто. до початку діяльності майстерні, заснованої Жаном-Марком Вашероном у 1755 році. Через десять років під керівництвом сина Жан-Марка, Абрахама Вашерона, був розроблений ряд ускладнень, прикладом яких може служити перший повний календар, датований 1785 роком і представлений на латунному циферблаті з квітковим мотивом. Архіви Будинку точно простежують цей процес освоєння астрономічних ускладнень, починаючи з 1829 р., коли було зроблено перше замовлення на годинник з простим календарем і фазами Місяця, і закінчуючи 1884 р., коли вічний календар був інтегрований у двосторонній кишеньковий годинник із жовтого золота, що зберігається. зараз у приватній колекції Vacheron Constantin. Це досягнення стало початком епічної механічної саги, якій судилося знайти ще більшу значимість межі століть.

Вже в 1900 р. компанія створила майстерню, що займалася виключно збиранням годинників з ускладненнями, і замовлення на складний і навіть дуже складний годинник посипалися річкою. Таким чином, вічний календар став поєднуватися з іншими технічними рішеннями, як, наприклад, у цьому кишеньковому годиннику з рожевого золота 1901 року, що включає хвилинний репетир, хронограф і вічний календар із зазначенням фаз і віку Місяця. Цей шедевр механічного мистецтва, характерний для годинника Grand Complication, передбачає історичне "золоте століття" складного годинника Vacheron Constantin. Кульмінація цієї епохи припала на 1920-1930-і роки, зокрема, на астрономічний кишеньковий годинник, виготовлений у 1929 році для короля Єгипту Фуада I. Цей майстерний годинник поєднує в собі спліт-хронограф, вічний календар, хвилинний репетир, а також механізми Grande та Petite Sonnerie.

Розквіт вічного календаря

Протягом майже всього XX століття компанія Vacheron Constantin залишалася вірною своєму класичному та елегантному підходу до годинних ускладнень, включаючи вічний календар у кишеньковий годинник аж до 1960-х років. Ці десятиліття були відзначені рядом видатних творінь, у тому числі золотим кишеньковим годинником 1946 р. з хвилинним репетиром, хронографом і вічним календарем, що відображає фази та вік Місяця. Елегантність виражалася у моделях, що відрізнялися вражаючою тонкістю, яку забезпечували їх тонкі механізми. Вже 1955 р. Vacheron Constantin представила модель Calibre 1003 з ручним заводом, товщина якого становила лише 1,64 мм, що було реальним досягненням. Через 12 років компанія здійснила новий подвиг - цього разу в області механізмів з автопідзаводом - представивши Calibre 1120 завтовшки 2,45 мм. Саме цей скелетонізований механізм послужив основою для першого вічного календаря (Calibre 1120 QP), поміщеного в ультратонкий наручний годинник, представлений Vacheron Constantin у 1983 році.

У той час як повні календарі, потрійні календарі з фазами Місяця та ретроградні календарні індикатори є частиною великих традицій Будинку, вічний календар залишається одним із його улюблених ускладнень, яке в даний час представлено в колекціях Patrimony, Traditionnelle та Overseas. Ця схильність знайшла своє відображення у новій моделі, представленій у 2019 році, – вічному календарі Traditionnelle Twin Beat. Завдяки двом годинним механізмам, що працюють у різних ритмах, годинник може сповільнюватися до "стану спокою", забезпечуючи запас ходу не менше 65 днів. У своєму "класичному" варіанті вічний календар також залишається однією з основних функцій механізмів із великим ускладненням, що є незмінною традицією Vacheron Constantin. В останні роки Мануфактура відзначилася годинником, складність якого перетворилася на мистецтво, таким як Tour de l'île з 16 годинними та астрономічними ускладненнями, випущеними в 2005 році до 250-річчя Будинку. Десять років по тому, до свого 260-річчя, Vacheron Constantin представив ще один годинник, яким судилося увійти в історію годинникової справи, - Reference 57260 з 57 ускладненнями, що робить цю єдину у своєму роді модель найскладнішим годинником у світі.

Астрономія на піку популярності

Майстерність Vacheron Constantin у сфері астрономічних функцій не обмежується функціями календаря. У світі кишенькових годинників Мануфактура вже на ранніх етапах відповідала на конкретні запити клієнтів та колекціонерів, які були особливо чутливі до цього аспекту годинної справи. Так, в 1890 р. на замовлення одного з паризьких клієнтів Мануфактура створила годинник, що показує бічне час. Через 20 років в архівах компанії можна знайти згадку про заготівлю механізму, призначеного для відображення справжнього сонячного часу і з простим календарем, а також покажчиками сходу та заходу сонця. 1919 також ознаменувався випуском механізму з вічним календарем, що показує фази Місяця, схід і захід Сонця і ретроградне рівняння часу, що є справжньою механічною рідкістю. Традиція астрономічної індикації, заснованої на русі зірок, яка була на якийсь час відкладена у зв'язку з вимогами мініатюризації наручного годинника, повернулася в колекції Будинку після потужного захоплення механічним годинником наприкінці XX ст. та отримала подальший розвиток після створення відділу Les Cabinotiers.

Відповідаючи за виконання спеціальних замовлень та створення для Будинку унікального годинника, цей відділ створив справжні шедеври в області астрономічного годинника зі складними ускладненнями. Серед них модель Celestia Astronomical grand complication 3600 (2017) з її 23 функціями, натхненими астрономією, включаючи зчитування цивільного, сонячного та бокового часу. Аналогічне зчитування часу є у моделі Astronomical striking grand complication - Ode to music (2020) з 19 астрономічними функціями у поєднанні з хвилинним репетиром. Для годинника Les Cabinotiers, представленого в 2021 році, була обрана тема Le Temps Céleste (небесний час), майстерно виражена в трьох виняткових годинниках. Серед них - годинник Armillary perpetual calendar - Planetaria із стрибаючим ретроградним вічним календарем, регульованим двоосьовим турбійоном та доповненим 3D-зображенням двох півкуль для індикації 24 години та дня/ночі. Виражені на такому рівні, астрономічні ускладнення, безперечно, є одночасно наукою та мистецтвом.

Дань поваги

У XIX столітті репутація Vacheron Constantin була міцно укоріненою, особливо в області точності ходу, що принесло компанії численні нагороди за видатні досягнення в області хронометрії (точного визначення часу), зокрема, присуджувані Женевською обсерваторією. Тому клієнти мануфактури все частіше стали замовляти годинник, що відповідає їх вимогам, які були строго сформульовані стосовно астрономічних спостережень. У листі графа Іполита Саліно, секретаря сардинського легату в Парижі, адресованому Vacheron Constantin 24 лютого 1853 року, міститься прохання про створення годинника з термометром і датою: "(...) оскільки я маю намір використати цей годинник для астрономічних спостережень, я хотів би, щоб вони були справжнім хронометром, виконаним з тією досконалістю, якого так близькі до досягнення роботи, що виходять із ваших майстерень». Світла данина поваги до годинникової майстерності Vacheron Constantin.

Інші новини по темі
Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36
05.10.2023 Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36

ЧАС, ВІДЗНАЧЕНИЙ ЕМОЦІЯМИ

У цих версіях моделі Day-Date 36 компанія Rolex привнесла несподіваний творчий поворот до однієї зі своїх культових моделей. Відображаючи щодня нову емоцію, годинник вносить елемент спонтанності у повсякденне життя власника і дозволяє йому вкласти у покази часу свій мінливий настрій.

Читати далі
Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд
05.10.2023 Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд

Годинник, який носили найвпливовіші люди світу!

Читати далі
Огляд годинника Rolex Cosmograph Daytona
08.09.2023 Огляд годинника Rolex Cosmograph Daytona

Годинник Oyster Perpetual Cosmograph Daytona - це зразок для тих, хто захоплюється водінням та швидкістю.

Читати далі
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю