Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Гласхютте: місто, де мешкає час

Годинник Glashutte Original Senator Excellence Perpetual Calendar представлений на Baselworld 2017р.

Швейцарія вже кілька сотень років тримає першість у галузі вартового мистецтва та створення дорогого годинника. Можливо навіть, що історія швейцарської вартової справи на пару сотень років старша, ніж прийнято вважати.

Видатна майстерність, інновації та креативність – лише кілька якостей, які беруть початок у благородній спадщині швейцарських годинникарів. Годинник з цієї маленької країни в серці Європи міцно асоціюється з найкращим годинником у світі. А місця їхнього створення, як Долина Юра, Вале-де-Жу та годинникові метрополії, Женева та Біль – приваблюють натовпи паломників-колекціонерів.

Але коли ми говоримо про Німеччину, ми не часто думаємо про годинник. Лейбл «зроблено в Німеччині» зазвичай асоціюється з якістю, гарним дизайном, цінністю та довговічністю. Але годинник?

Тим не менш, Німеччина, країна поетів і мислителів, пропонує приголомшливу різноманітність годинників різних стилів і цін - від доступних до годинників найвищої якості, здатних конкурувати з будь-яким швейцарським брендом.

Німеччина займає 5-те місце у світі за годинним експортом, після Швейцарії, Гонконгу, Китаю та Франції. Більше 100 годинних компаній і приблизно 4000 співробітників розподілені по всій країні з двома основними виробничими майданчиками: на півдні (Пфорцхайм/Шварцвальд) та сході (Дрезден/Гласхютте). У 2016 році експорт німецького годинника становив близько € 1,7 млрд. У порівнянні зі Швейцарією та її обсягом експорту в 19,4 млрд. швейцарських франків, Німеччина претендує лише на невеликий шматочок годинникового пирога, але - із чудовою глазур'ю, коли йдеться про розкішний годинник з Гласхютте.

Довга традиція вартового мистецтва

Гласхютте - невелике саксонське містечко, розташоване в Рудних горах, на кордоні з чеською Богемією. Він настільки малий, що вам буде важко знайти його на карті – всього близько 7 тис. жителів – але його внесок у годинникове мистецтво має більш ніж 170-річну історію.

Якщо спочатку ви відвідали прилеглий Дрезден, галасливий і красивий - справжню перлину барокової архітектури - також багатий на історію годинникової справи, ви можете подумати, що Гласхютте нічого вам запропонувати: жменька ресторанів і кафе, крамниця кебаб. Хіба що, достаток незайманої природи, що надихає походи і прогулянки на гірських велосипедах.

Однак, якщо вас цікавить годинник, ви опинитеся в потрібному місці.

Знак на в'їзді до міста говорить: Час живе тут! Гласхютте бажає вам приємної подорожі

"Час живе тут", написано на знаку, що стоїть на в'їзді до міста. І час оселився у Гласхютті за часів Фердинанда Адольфа Ланге. Колишній учень придворного годинникара саксонського короля, Йоганна Крістіана Фрідріха Гуткеса, відомого своїм п'ятихвилинним годинником для Дрезденської Опери (Semperoper), започаткував годинникову промисловість у Гласхютті.

На той час Гласхютте був містом срібних копалень і шахтарів. Однак за 400 років видобутку, поклади майже повністю вичерпалися, і місто зубожило. Однак, Фердинанд Ланге вже уявляв, як перетворити місто на вузькоспеціалізований центр годинникової справи, подібний до тих, які існували в Англії, Швейцарії та Франції. Після кількох років учнівства у Франції, де він працював на австрійського годинникара Йозефа Таддеуса Віннерла, а також вивчав астрономію та фізику в Сорбонні, Ланґе відвідав Швейцарію, де він бачив таку практику.

У 1843 році Фердинанад Адольф Ланге написав листа саксонському Королівському уряду з детальним планом - відкрити годинникову мануфактуру в Гласхютті і набрати учнів. На відміну від традиційно німецької годинної справи, Ланґе хотів, щоб його учні працювали за вузькою спеціалізацією. Ідея сподобалася уряду Саксонії, і Ланґе отримав стартовий капітал для своєї компанії.

Лист Ф.А. Ланге до Королівського уряду Саксонії зберігається в німецькому Музеї годинної справи у Гласхютті

За фінансової підтримки Міністерства внутрішніх справ Саксонського Королівства в 1845 Ланге вдалося знайти невелику майстерню і 7 грудня 1845 найняти перших 15 учнів. З того часу цей день вважається Днем народження годинної справи у Гласхютті.

Вже через 3 роки перші майстри стали працювати самостійно, постачаючи мануфактурі Ланґе необхідні компоненти.

Геній Ланге подарував світу кілька інновацій, які досі використовуються у справі годинника, у тому числі знамениту тричетвертну пластину. Будучи більшим за розміром, ніж «мости-пальці», які зазвичай використовувалися в швейцарських механізмах, тричетвертна пластина могла легко підтримувати всю зубчасту передачу, тим самим забезпечуючи стабільну роботу шестерень.

Він також зробив революцію у виробництві, розділивши операції зі спеціалізації на кожному етапі виробничого процесу. А модернізація техніки, як токарні верстати з ножним приводом, дозволила поліпшити виготовлення круглих деталей, таких як шарніри, шестерні і колеса.

Крім того, Ланге розробив більш логічну та ефективну метричну систему для годинної справи.

Ланге набагато випередив своїх сучасників не лише у питаннях точності та методів виробництва, але також приніс освіту, роботу та нові перспективи усьому регіону.

Згодом мистецтво майстрів Гласхютте стало настільки популярним, що його почали копіювати, у тому числі і швейцарські компанії. Майстерні з інших країн, щоб продати більше свого годинника, писали на них "System Glashütte". У відповідь на це годинники Гласхютте почали додавати до своїх марок слово «Original», щоб підтвердити, що вони дійсно зроблені в Гласхютті. Так стався вираз, який сьогодні став іменем бренду Glashütte Original.

Місто винахідників та візіонерів

Невдовзі Ф. А. Ланге став як власником годинникової майстерні, а й мером міста Гласхютте. І наступні 18 років він керував будівництвом численних вулиць, мостів, зміцнював береги річки Мюгліц, вздовж яких відкривалося все більше і більше постачальників деталей, інструментів та годинникових майстерень. Вони виготовляли всі компоненти: від механізмів до корпусів, стрілок і циферблатів – все, що ви можете уявити, виготовлялося у Гласхютті.

Місто Гласхютте

Гласхютте став повністю незалежним від швейцарського виробництва, і був схожим на ранню Силіконову долину вартового мистецтва.

У 1850-х роках у Гласхютті оселилося безліч кваліфікованих годинникарів, як Адольф Шнайдер, Джуліус Ассман, чиї кишенькові годинники незабаром набули світової популярності і отримували численні нагороди на міжнародних виставках. А також Карл Моріц Гроссманн, який спеціалізувався на створенні інструментів, спускових механізмів та кишенькових годинників. Гроссманн також очолив першу Школу годинної справи у Гласхютті, яка відкрилася у травні 1878 року.

Німецький Музей вартової справи в Гласхютті влаштувався в будівлі першої Школи вартового мистецтва, відкритої в 1878 році.

Понад 4000 годинників і механіків випустила його школа до 1951 року, забезпечуючи спадкоємність годинникових традицій, технічних знань та майстерності з покоління в покоління у Гласхютті.

Ще одна фігура, тісно пов'язана з історією Гласхютте, - Йоганнес Дюррштейн - торговець годинником із Франкфурта, який заснував оптову компанію, а потім, у 1893 році, і власну мануфактуру під назвою Union, яка існує і сьогодні, як споріднений бренд Glashütte Origin ( належать Swatch Group). Його годинник Union Universaluhr, з 18-ма ускладненнями, багато років залишався найскладнішим годинником у світі.

Годинник Union Universaluhr, створений у майстерні Йоганнеса Дюррштейна

До кінця XIX століття Гласхютте заслужив репутацію виробника одних із найточніших хронометрів у світі, а також одних із найвишуканіших у плані обробки.

Високо цінувався також маятниковий годинник з Гласхютте, особливо Strasser & Rohde, створений Людвігом Штрассером і Густавом Роде. Їх використовували в інститутах, обсерваторіях та інших годинникових компаніях для синхронізації морських хронометрів та кишенькових годинників. Вони допомагали у навігації першовідкривачам, як Руаль Амундсен та Олександр фон Гумбольдт. У 1910 році норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен купив годинник Джуліуса Ассмана і вирушив з ними в експедицію на Південний полюс.

Кишеньковий годинник Руаля Амундсена

Успіх Гласхютте продовжувався і в першій чверті нового століття, коли на сцену вийшло ще більше відомих майстрів, таких як Альфред Хельвіг, який також викладав у Школі вартового мистецтва.

Модель турбійону, що летить, Альфреда Хельвіга, 1927р.

Хельвіг винайшов турбійон, що ширяє, заробивши широке визнання для себе і школи. Його турбійон виглядав таким, що летить, тому що був закріплений непомітно, лише з одного боку. Без тиску верхнього моста механізм забезпечував точність краще, ніж інші портативні годинники.

До 1926 року у більшості великих виробників Гласхютте почалися труднощі через інфляцію, світову економічну кризу і нездатність своєчасно перейти до виробництва наручних годинників, що набирають популярність. Але допомога надійшла від Саксонської Розрахункової палати, яка профінансувала створення Торгово-промислового товариства «Завод точного годинника» (UROFA) та Публічного товариства «Годинний завод» (UFAG) під керівництвом юриста, д-ра Ернста Курца.

Д-р Ернст Курц з годинникарем UFAG, 1939р.

Ці дві компанії запустили виробництво першого німецького калібру для наручного годинника, а також перший наручний годинник. З 1927 вони випускалися під торговою маркою Tutima.

Історія годинникової справи у Гласхютті різко перервалася після Другої світової війни. Опинившись на території НДР і під радянським контролем, більшість обладнання було демонтовано і вивезено, а всі міські компанії, що залишилися в жалюгідному стані, були націоналізовані і об'єднані в один комбінат.

Саме з цього комбінату 1 липня 1951 року виникло Публічне товариство VEB Glashütter Uhrenfabrik, який до возз'єднання Німеччини в 1989 році виробляв наручний годинник та інші механічні пристрої для країн Східного блоку, а також час від часу експортував їх на Захід. У той час під цим ім'ям було об'єднано кілька фірм, які пізніше відродили своє ім'я та незалежність: наприклад, A. Lange & Söhne та R. Mühle & Son.

Відродження Гласхютте

Після возз'єднання Німеччини бачення ще одного майстра з роду Ланґе допомогло відновити виробництво годинників у Гласхютті. Його звали Вальтер Ланґе.

Гюнтер Блюмлейн та Вальтер Ланге біля меморіалу Ф.А. Ланге у Гласхютті, 1991р.

Разом із наріжним каменем нової мануфактури, правнук засновника, Вальтер Ланге, також годинникар, приніс у Гласхютті нову еру. «У нас майже нічого не було в той момент, - згадував він, - не було годинника, який можна було б зібрати і продати, ні співробітників, ні приміщення, ні обладнання. Все, що в нас було, це бачення, що в Гласхютті ми знову створимо найкращий у світі годинник.» Саме це вони й зробили.

Сьогодні годинник A. Lange & Söhne вважається одним із найкращих у світі не тільки з точки зору передових технологій, але і за тонкістю обробки.

Колекція Lange 1 , яка з 1994 року стала символом нової ери, легендарна завдяки своєму унікальному циферблату і включає фірмовий підпис бренду, велику дату. Також обмежена та дуже популярна колекція Pour le Mérite, що включає виняткові зразки саксонського високого вартового мистецтва.

Годинник A. Lange & Söhne Tourbograph Perpetual Pour le Mérite 2017

Турбограф A. Lange & Söhne Perpetual Pour le Mérite, представлений на SIHH 2017, поєднує в собі три складні елементи годинної майстерності - турбійон, спліт-хронограф та вічний календар - із хитромудрою ланцюговою передачею fusée-and-chain, фірмовим підписом колекції. Це чудовий приклад майстерності бренду - лише через 23 роки після його відродження.

Ренесанс A. Lange & Söhne став каталізатором годинникової індустрії в Гласхютті, хоча першими вдалося вийти на ринок годинником іншого бренду. Це був Nomos Glashütte з наручним годинником у стилі баухаус. Менш ніж за 25 років компанія, заснована Роландом Швертнером, стала найбільшою в Німеччині за обсягом вироблених високоякісних механічних годинників. Сьогодні Nomos Glashütte продовжує працювати як повноцінна мануфактура.

Годинник Nomos Tangente розроблений німецьким дизайнером Сюзанною Гюнтер

Проте успіх A. Lange & Söhne, який збігся з новим інтересом до механічного годинника, спонукав інші компанії влаштуватися в Гласхютті, вивівши на сцену багато старих і нових імен.

Годинник від Glashütte Original, заснований на залишках VEB Glashütter Uhrenbetrieb (GUB), сьогодні також втілює найкращі саксонські традиції виміру часу. Цей бренд демонструє свою майстерність у вражаючих ускладненнях та тонкому мистецтві.

У 2005 році компанія Wempe Jewelers з Гамбурга, яка також історично пов'язана з Гласхютте, придбала занедбану обсерваторію і, крім розміщених там власних майстерень, створила в ній перший у Німеччині центр випробування хронометрів.

Будинок Wempe з першим у Німеччині центром випробування хронометрів, Гласхютте

З 2006 року Wempe випускає дві лінійки наручного годинника: Wempe Chronometerwerke Glashütte i/SA і доступнішу Wempe Zeitmeister Glashütte i/SA.

Карл Моріц Гроссманн, засновник та директор Німецької школи годинникової справи XIX століття, який не залишив своєї мануфактури, також отримав нове життя. Майстер, Крістін Хаттер, успішно відродила новаторський дух батька-засновника Гласхютте у люксовому годинниковому бренді Moritz Grossmann. Від балансу Гроссмана до фіолетово-рожевих стрілок – майже кожна частина годинника цього бренду виробляється вручну у сучасних та добре обладнаних майстернях.

Годинник Moritz Grossmann представлений на Baselworld 2017

А ще була Tutima

На відміну від інших брендів, Tutima ніколи не зникала з годинної сцени Німеччини. Компанія переїхала до ФРН і з 1960-х років під керівництвом Дітера Делеката виробляла в основному хронографи та пілотські годинники, в громаді Гандеркезе, у Нижній Саксонії.

Легендарний військовий хронограф Tutima Ref. 798 (офіційний годинник пілотів НАТО з 1984 року), гарний приклад популярності бренду на той час.

На честь повернення компанії в Гласхютті в 2011 році, годинники Tutima створили дещо особливе - перший хвилинний репетир, повністю розроблений і виготовлений на німецькій землі.

Годинник Tutima Hommage Minute Repeater, з хвилинним репетиром

Репетир Tutima Hommage в буквальному сенсі ознаменував нову епоху в історії компанії, і незабаром за ним було кілька дивовижних колекцій, як Saxon One, Grand Flieger, M2 і Patria. Цей сімейний бізнес сьогодні відзначає свою дев'яну річницю прем'єрою калібру T659 - ще одного механізму, повністю розробленого та створеного у Гласхютті.

Розташоване в тихій долині місто Гласхютте знову приваблює колекціонерів і шанувальників, виробляючи всілякі великі і малі ускладнення поряд з дизайнерським і спортивним годинником.

Майстерні годинникарі Гласхютте створюють механічні дива з унікальними особливостями, як тричетвертна пластина і декорація «хвилі Гласхютте», яка схожа, але, все ж таки, відрізняється від «женевських хвиль», і демонструють унікальну якість годинників Гласхютте усьому світу.

Для того, щоб годинник мав на циферблаті мітку «зроблено в Гласхютті», як мінімум половина доданої вартості механізму має бути зроблена в місті. Так Німеччина зберігає шляхетні традиції та історичну значущість міста, пропонуючи чудову альтернативу второваному швейцарському шляху.
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю