Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Охоронці точності

Все більше людей розуміють, що мати один годинник на всі випадки життя – все одно, що мати один костюм для офісу, урочистих випадків та поїздок за місто. Однак не всі власники солідних годинникових гардеробів знають, що годинник з автопідзаводом треба зберігати особливим чином - у спеціальних футлярах з механізмами, що імітують рух людської руки. І на те є досить вагомі причини

Навіщо вони потрібні?

Коли ви володієте кількома годинами, ви змушені або постійно заводити їх, або миритися з тим, що моделі, які ви не використовуєте, якийсь час не йдуть. І кожного разу, коли приходить їхня черга, вам потрібно коригувати показання стрілок. В принципі, це нескладно, якщо у вас звичайна тристрілочна класика. А ось для того щоб завести спортивний годинник, вам щоразу потрібно відкручувати і загвинчувати заводну головку. Але найбільше проблем мають власники годинників з такими ускладненнями, як покажчики дня тижня і дати, фаз Місяця, часу в другому часовому поясі, повного і вічного календарів. Чим складніший механізм, тим він споживає більше енергії. Більшість годин енергії повністю заведеної пружини вистачає на 36-42 години. І якщо складний годинник зупинився, то тут уже простим заводом не обмежишся – доведеться коригувати свідчення численних індикаторів. Причому щоразу це можна зробити самому. Механізми деяких моделей настільки складні та ніжні, що фірми-виробники категорично забороняють займатися самостійним коригуванням покажчиків. "Тупо" крутити годинну і хвилинну стрілки вперед, надолужуючи багатоденний простий - не вихід, так як це дуже небезпечно. Крихкі ланки колісних передач розраховані на звичайну дуже повільну швидкість обертання стрілок і дуже делікатне зусилля. Для власників таких годинників головним чином і створюються скриньки для годинників ( цикломати ) з модулем автоматичного заводу - або вотчвіндери (watch winder).

 

Класичний механізм годинника з автопідзаводом складається, грубо кажучи, з ротора, що обертається, і пристрою, що забезпечує перетворення його руху в одностороннє обертання валу пружинного барабана.
Механізм годинника потребує постійного мастила, що продовжує йому життя. Тому годинник повинен безперервно йти, інакше мастило густіє, тонкі деталі, змушені відчувати підвищені навантаження при запуску механізму, згодом деформуються і сточуються. Це безпосередньо позначається на точності ходу і часу служби механізму. Ось чому годинник навіть найпрестижніших марок після тривалого перебування в магазині без постійного заводу не демонструє заявлену в документах точність.
Ще одна шкода від частої експлуатації заводної головки - прискорене зношування втулок і ущільнювачів, що може призвести до втрати водонепроникності корпусу. Таким чином, зберігати твори точної механіки дійсно краще у спеціальних скриньках.

Як вибирати?

Вибрати правильну скриньку для свого годинника часто буває непросто. Важливо пам'ятати, що справжня скринька для автоматичного годинника ніколи не обертає годинник безперервно. Щоб гарантувати годинник довгі роки бездоганної служби, заводні шкатулки для годинника управляються мікропроцесором, який змушує годинник обертатися в режимі «обертання-відпочинок». При виборі скриньки рекомендуємо уточнити, з якою інтенсивністю обертається модуль автопідзаводу: частота обертання може коливатися від 600 до 900 обертів на добу. Це важливо, оскільки для моделей, оснащених потужним заводним барабаном із багатодобовим запасом ходу, інтенсивність 900 оборотів на добу ні до чого. Більше того, вона навіть шкідлива, тому що пружина перебуватиме на постійному повному взводі і надмірно надавати колісну передачу годинникового механізму.
Різні годинні компанії виробляють механізми, які потребують різного напряму обертання. Приблизно 85 відсотків сучасних автоматичних годинників заводяться при обертанні ротора в обох напрямках. Але кожна десята модель заводиться, тільки якщо ротор обертається за годинниковою стрілкою, а один годинник з 20, коли ротор обертається, навпаки, проти годинникової стрілки. Причому в різних моделях однієї й тієї ж марки можуть бути використані різні типи модулів автопідзаводу. Саме тому скриньки запрограмовані таким чином, що дозволяють обертати годинник за годинниковою стрілкою, проти годинникової або почергово в різних напрямках, періодично зупинятися на відпочинок, а потім повторюючи цикл заново. Це дозволяє знизити навантаження на механізм і при цьому тримати годинник на взводі.
Оскільки зазвичай для повного заводу годинника достатньо від 600 до 800 коливань ротора на добу, всі шкатулки програмують на максимальну кількість оборотів не більше 1800 на добу, або приблизно 5 оборотів на хвилину.
Завдяки своїй елегантності скриньки для зберігання годинників сьогодні стали важливою деталлю інтер'єру як офісів, робочих кабінетів, так і квартир. З цим пов'язана ще одна їхня особливість – у справжніх скриньках використовують надтихі мотори, рівень шуму яких не перевищує 5 дБ. Порівняйте 30 дБ – шепіт, помітний з відстані 5 м, 25 дБ – тихий сад.

 

Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю