Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Мистецтво на обороті: великі художники, відтворені в емалі Jaeger-LeCoultre



З того часу, як людство почало вимірювати час, витончені мистецтва грали одну з головних ролей у створенні хронометричних інструментів. Від єгипетських обелісків - до сонячного, камінного і мисливського годинника, годинники завжди намагалися прикрасити свої механізми найвишуканішим чином.

Верхні та нижні кишенькові кришки годинника були ідеальною основою для тонкого оздоблення гравіюванням, інкрустацією з дорогоцінного каміння та, особливо, мініатюрними картинами. Мода на прикраси годинника домінувала доти, доки годинник не став невід'ємною частиною прогресу, а потім і масового виробництва. З того часу стародавнє мистецтво майже зникло.

Сьогодні образотворче мистецтво набагато рідше зустрічається у поєднанні з годинниковою справою. Цей вузькоспеціалізований процес займає багато часу, тому тільки жменька годинників, серед яких «Patek Philippe», «Jaquet Droz», «Hermès», «Jaeger-LeCoultre», «Piaget» та «Ulysse Nardin», можуть похвалитися майстерністю мініатюри, що прикрашає їх годинник.

Коли час задає тон

Приголомшливий приклад мініатюрних шедеврів представляє культова колекція Reverso від Jaeger-LeCoultre. Глибоко елегантна класика, натхненна стилем арт-деко, дебютувала у 1931 році; на подив, як один з перших спеціальних годинників. Вони були досить міцними, щоб витримати перипетії гри в поло - завдяки корпусу, що перевертається, їх відмінній рисі, що збереглася до цього дня.

Дві відкриті поверхні та геніальна конструкція корпусу зробили цей годинник не тільки безперечним маніфестом стилю, але й постійним натхненням для годинникарів, інженерів та художників на нові чудові винаходи та інтерпретації, як з вартового, так і з художнього погляду.

Протягом десятиліть годинник «Reverso» бачив безліч декоративних технік і, особливо, був чудовим полотном для емалевих мініатюр. Їхні власники робили це з різних причин.

Найстаріша з емалей «Reverso», що збереглися на сьогодні, датується 1936 роком. На годиннику з жовтого золота зображено індійську красуню, одягнену в стилі бомбейської громади парсів. Подробиці історії кохання, пов'язаної з цим портретом, досі залишаються таємницею, але припускають, що на мініатюрі зображена Махарані Індіра Деві – принцеса з будинку Бороде та одна з найкрасивіших жінок свого часу.

Модель Reverso 1936 р, найстаріша з відомих емалей
Модель Reverso 1936 р, найстаріша з відомих емалей

Іншим добре відомим прикладом є годинник, що належав генералу Дугласу Мак Артуру. На них чорною емаллю нанесено монограму генерала. Амелія Ерхарт замовила годинник із зображенням її польоту з Мехіко до Нью-Йорка. А альпіністи Андреас Хекмайр, Людвіг Верк, Генріх Харрер і Фрітц Каспарек, які підкорили 1938 р. Північну стіну гори Ейгера, попросили вигравірувати на годиннику дату своєї експедиції.

Годинник з подібним оздобленням сьогодні настільки ж рідкісний, як і фахівці в цій галузі. Але сили, вкладені у мініатюрні шедеври, окупаються у довгостроковій перспективі. Буквально... Непересічність і краса їхнього витонченого розпису залишаються очевидними протягом століть. Крім своєї унікальності, годинник, прикрашений рідкісними видами мистецтв, сьогодні особливо бажаний серед колекціонерів і навіть інвесторів. «Вони настільки рідкісні, що я не можу згадати востаннє, коли ми їх продавали, – каже Джеймс Дарракот, голова вартового департаменту аукціонного будинку «Bonhams», – це показує, наскільки власники ними дорожать».

Reverso з емалевою мініатюрою на задній кришці може коштувати на аукціоні в 5 разів дорожче, ніж стандартна модель в хорошому стані. Наприклад, у 2010 році на "Sothebys" у Гонконгу золотий годинник з емаллю з обмеженої серії «Чотири сезони» було продано за 70 300 дол. США.

Повний набір із чотирьох моделей Reverso з мініатюрами «Чотири сезони» Альфонса Мухи
Повний набір із чотирьох моделей Reverso з мініатюрами «Чотири сезони» Альфонса Мухи

Великі техніки в емалі

Художня емаль далеко не найпростіша форма мистецтва, особливо у справі. Але завдання стає ще складнішим, коли йдеться про репродукцію в емалі робіт великих майстрів. Досвід, необхідний відтворення великих творів мистецтва на мініатюрному циферблаті – одне з видатних досягнень «Jaeger-LeCoultre».

Робота над створенням мініатюри «Соняшників» Ван Гога
Робота над створенням мініатюри «Соняшників» Ван Гога

Кожна емалева мініатюра відтворюється художниками часового будинку, дотримуючись специфічних методів, які автор використовував під час створення оригінальної картини. І рівень деталізації сягає того, що імітує в емалі техніку кожного художника. Техніки ар-нуво, сюрреалізм, імпресіонізм, поп-арт, флорентійська школа живопису, виконані в емалі, стали результатом винахідливості художників «Ательє рідкісних мистецтв» компанії.

Уявіть собі малювання «Соняшників» Ван Гога – найдрібнішими мазками, пелюстка за пелюсткою – на чомусь розміром із поштову марку. Або ж його «Автопортрет перед мольбертом», написаний яскравими, майже незмішаними мазками. Червоний – зелений, жовтий – пурпурний, синій – помаранчевий… Ван Гог поміщав ці кольори пліч-о-пліч, щоб вони посилювали один одного. Наприклад, синя частина його халату та оранжево-червона борода.

Годинник Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute to Vincent Van Gogh, друга лімітована серія
Годинник Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute to Vincent Van Gogh, друга лімітована серія

А тепер уявіть це в емалі, коли кожен шар мазків, нанесених пензлем завтовшки з голку, піддається випалу в печі та охолодженню, перш ніж нанести наступний. До того ж після завершення мініатюри її необхідно покрити кількома шарами прозорої емалі, яка змінює інтенсивність кольору картини. Щоб нівелювати це, для емалі доводиться використовувати темніші відтінки, ніж у оригіналі.

«Ми створили кілька серій, включаючи «Портрет Мерлін Монро» Енді Уорхола, жіночу голову Роя Ліхтенштейна, - каже Міклош Мерцель, який понад 20 років очолював художню майстерню «Jaeger-LeCoultre», - І 2002 р. – 10 годин з репродукціями двох робіт Каспара Давіла Фрідріха. Вони були незвичайні тим, що вперше мали гільошовану основу, яка була вкрита напівпрозорою опаловою, а не білою емаллю, забезпечуючи перламутровий фон. Також ми відтворили роботу Маргріта «Віроломство образів» (на звороті годинника «Grande Reverso Ultra Thin») та унікальний екземпляр «Дівчата з перловим сережкою» Вермеєра. Крім того, ми створили кілька декорованих циферблатів Reverso à Eclipse. Серія «Знамениті оголені» включила картини Енгра, Ренура та Боттічеллі. А Клімт втілився в кількох різних годинниках, включаючи його знаменитий «Поцілунок». Ще у нас була модель з Тітофом та Кандінським».

Репродукція в емалі «Дівчата з перловим сережкою» Яна Вермеєра
Репродукція в емалі «Дівчата з перловим сережкою» Яна Вермеєра

Кожна така робота представляє особливі виклики та потребує чималої винахідливості. «Нам довелося вивчати мистецтво емалі заново, враховуючи можливості сучасних матеріалів, - пояснює Стефан Бельмонт, директор з маркетингу Jaeger-LeCoultre, - Потрібно було багато часу, щоб його вдосконалити».

Наприклад, для годинника "Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute to Piet Mondriaan" з мініатюрною "Композицією з великою червоною площиною, жовтим, чорним, сірим і синім" Піта Мондріана, представлених у 2017 р., майстрам довелося створити нову техніку, що дозволяє проводити чіткі прямі лінії і заповнити області одним однорідним кольором як жовтий, синій та червоний.

Годинник Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute to Piet Mondriaan
Годинник Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute to Piet Mondriaan

Прем'єри 2018

Слідом за посвятами Вінсенту Ван Гогу та Піту Мондріану будинок Jaeger-LeCoultre вибрав роботи трьох великих художників: Жорж Сірка (Недільний день на острові Гранд-Жатт), Сюй Бей-хун (Коні, що стрибають на тлі китайського пейзажу). та Кацусіка Хокусай («Велика хвиля в Канагаві»). Щоб представити їх, компанія відтворила ще три техніки, які ніколи раніше не застосовувалися в емалевій мініатюрі: пуантилізм, малювання чорнилом та аквареллю, та японську гравюру по дереву.

Зокрема, техніка пуантилізму Жоржа Сірка полягає у приміщенні поруч мініатюрних колірних крапок, замість мазків, при цьому око глядача природно «змішує» кольори. Пуантилізм на емалі надзвичайно складний. Щоб створити цю мініатюру, емалістові довелося створити свою власну методику пуантилізму спеціальні інструменти для неї, включаючи дуже тонку та жорстку кисть. Крім часу експериментів і пошуків кольору, виробництво мініатюри зайняло близько 70 годин.

Годинник Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel – Georges Seurat, Sunday Afternoon на острові La Grande Jatte, ref. 393 34 P1
Годинник Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel - Georges Seurat, Sunday Afternoon на острові La Grande Jatte, ref. 393 34 P1

Техніка малювання аквареллю та чорнилом сама по собі дуже примхлива. А тут почуття руху, плинність і легкість оригінальної картини Сюй Бей-хуна необхідно було передати через захисні шари емалі, які зменшують спонтанність зображення. Майстер провів багато годин у пошуках способу, що найкраще передає рух та енергію коней. Крім того, реальним викликом було зобразити такі тонкі деталі як кінські гриви.

Годинник Reverso Tribute Enamel Xu Beihong, ref. 393 34 C1

Годинник Reverso Tribute Enamel Xu Beihong, ref. 393 34 C1

Проблеми, які довелося подолати художникам у створенні цієї мініатюри, роблять цей годинник безцінним. А досягнення бажаного кольору, зображення найдрібніших елементів, що передають рух хвиль та бризки піни, було, безумовно, проблемою. Але без них «Велика хвиля в Канагаві» втратила б свій характер та силу. Ще одним завданням було відтворити спокійне та рівне небо, без єдиного видимого мазка.

Робота над емаллю годинника Reverso Tribute Enamel Katsushika Hokusai, The Great Wave off Kanagawa, ref. 393 34 T1
Робота над емаллю годинника Reverso Tribute Enamel Katsushika Hokusai, The Great Wave off Kanagawa, ref. 393 34 T1

Ідея працювати з квітами та алхімія емалі виявилася дивовижною, - каже Софі Куанон, найдосвідченіша емальєр компанії. Винятковий талант і жага нових відкриттів принесли художникам унікальний процес, який надає мініатюрі надзвичайної глибини. Просто злегка нахиливши годинник під кутом до світла, ви знайдете безліч колірних варіацій, а також несподівані перспективи та нюанси.

Пропорції мініатюри розраховуються комп'ютером, який згодом створює початковий ескіз. В ательє використовують також і Photoshop, але тільки для того, щоб масштабувати зображення з гарною роздільною здатністю. Маленьке зображення, що друкується у кольорі, стає для художника еталонним. «Ми звіряємося з ним, щоб переконатися, що створили точні контури, - кажуть у компанії, - Але потім всі деталі відтворюються вручну, дивлячись на картину, надруковану у форматі А4, у повному дозволі. Ми працюємо неозброєним оком або з бінокулярними лупами». Крім того, одну і ту ж роботу художника на різних годинниках часто відтворюють різні емальєри, так що годинник з мініатюрою залишається дійсно єдиним у своєму роді.

Останнє поповнення серії «Reverso Tribute Enamel» віддає шану одному з найзначніших художників Швейцарії 19 століття Фердинанду Ходлеру (1853-1918). "Jaeger-LeCoultre" вибрав три полотна художника, щоб вшанувати його в мініатюрі: "Женевське озеро з Монбланом у ранковому світлі", "Озеро Тун, симетричні відображення", і "Озеро Тун з симетричними відображеннями перед сходом сонця". І в цих мініатюрах тонка гра квітів, що відображають ранкове сонце на Женевському озері та танець тіней над озером Тун на світанку та заході сонця, демонструють безпрецедентний досвід майстрів вартового будинку. Емалі обрамляє рамка з тонкого гравіювання у стилі арт-нуво та гільйоші ручної роботи.

Годинник Reverso Tribute to Ferdinand Hodler - Lake Geneva with Mont Blanc in the Morning Light
Годинник Reverso Tribute to Ferdinand Hodler - Lake Geneva with Mont Blanc in the Morning Light

"Женевське озеро з Монбланом у ранковому світлі", 1918 р, оригінальний розмір 74 Х 150 см, (ref. Q39334H1). Коштувало великих зусиль отримати для мініатюри те саме рожеве та золоте ранкове світло, що й у оригіналі. Як небо і озеро, здається, поєднуються у відображенні, гра світла цієї картини була виражена через невеликі колірні плями, що передають світ і безтурботність оригінального пейзажу. Для циферблата годинника було обрано світлий і дуже ніжний сірий колір, що гармоніює з колоритом картини.

Годинник Reverso Tribute to Ferdinand Hodler - Lake Thun with Symmetric Reflections
Годинник Reverso Tribute to Ferdinand Hodler - Lake Thun with Symmetric Reflections

"Озеро Тун із симетричними відображеннями перед сходом сонця", 1904 р, оригінальний розмір 89 Х 100 см, (ref. Q39334H2). Картина зображує яскравішу сцену - робота художника зосереджена на виставі гір у синіх відтінках. Вид скель, що відображаються в зелені прозорої води на передньому плані, справді вражає. Це надихнуло емальєр шукати смарагдовий зелений колір, який також був використаний для декорування циферблату.

"Озеро Тун, симетричні відображення", 1909, оригінальний розмір 67.5 x 92, (ref. Q39334H3). Третя картина є відображенням Альпійських гір у воді в останніх променях денного світла. Дзеркальний ефект та м'якість біло-блакитних відтінків переносять глядача у спокій озера Тун. Для гільошованого циферблату було обрано напівпрозору емаль у небесно-блакитного кольору.

Годинник Reverso Tribute to Ferdinand Hodler- Lake Thun with Symmetric Mirroring
Годинник Reverso Tribute to Ferdinand Hodler - Lake Thun with Symmetric Mirroring

Технічні деталі
Модель: Reverso Métiers Rares Tribute To Ferdinand Hodler
Референс: Q39334H1, Q39334H2, Q39334H3
Розмір: 45,5 мм Х 27,4 мм
Товщина: 9,73 мм
Матеріал: біле золото
Циферблат: гільошований, з емалевим покриттям блакитного, зеленого та світло-сірого кольору.
Індекси: позолочені
Ремінець: чорної крокодилової шкіри

Механізм
Калібр: 822A/2 з ручним заводом
Функції: годинник, хвилини
Запас ходу: 38 год.
Частота: 3 Hz (21,600 пк/год)
Каміння: 19
Ціна : за запитом
Обмежена серія: по 8 екземплярів з кожною мініатюрою (всього 24 шт.)
Інші новини по темі
Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник
06.11.2023 Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник

В цій статьї ми розповімо Вам про найскравіші годинники Vacheron Constantin, які механічно відтворують повний календарь с астрономічними функціями.

Читати далі
Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36
05.10.2023 Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36

ЧАС, ВІДЗНАЧЕНИЙ ЕМОЦІЯМИ

У цих версіях моделі Day-Date 36 компанія Rolex привнесла несподіваний творчий поворот до однієї зі своїх культових моделей. Відображаючи щодня нову емоцію, годинник вносить елемент спонтанності у повсякденне життя власника і дозволяє йому вкласти у покази часу свій мінливий настрій.

Читати далі
Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд
05.10.2023 Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд

Годинник, який носили найвпливовіші люди світу!

Читати далі
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю