У Женеві вручено годинникові «Оскари» – призи за найкращий годинник 2010 року.

Урочиста церемонія вручення нагород відбулася у Гран-театрі, де зібралося близько 1300 представників вартового мистецтва та бізнесу. Призи отримали дев'ять моделей, майстер Жан-Франсуа Можон, визнаний годинником року, і знаменита Годинна академія незалежних майстрів.

Не обійшлося без сенсацій. Як завжди призів на всіх не вистачило, і було багато скривджених. І як завжди, щонайменше десяток приголомшливих моделей, завдяки яким 2010-й назавжди увійде в історію вартового мистецтва, залишилися не відзначені. Організатори виправдовувалися: «Ну що ми можемо зробити, якщо чудового годинника багато і всіх нагородити ми не в змозі? Ми намагаємося, запровадили цього року додатковий приз «Маленька стрілка» для годинника вартістю менше 5000 франків…».

 

Словом, чудово відомо, наскільки фанатично швейцарці зберігають вірність традиціям. Але, як з'ясовується, для вартового мистецтва це не завжди добре. А у більшості фахівців до організаторів Женевського Гран-прі знову ж таки традиційне питання: «Що вам заважає збільшити кількість нагород?» Чому не можна поділити категорію «Найкращий складний годинник» на «Найкращий турбійон», «Найкращий репетир», «Найкращий вічний календар», «Найкращий астрономічний календар» тощо? Чому номінацію «Кращі дизайнерські та концепт-годинники» не можна розділити хоча б навпіл? Адже концепти з революційною індикацією чи конструкцією механізму та годинник із вдалими знахідками у дизайні корпусу чи циферблату – зовсім різні речі.

На цьому тлі зворушливі прохання журі: «Інші, будь ласка, не ображайтеся!» — не втішають, тільки злюють. Люди ж різні та сприймають спірні рішення журі теж по-різному. Ось, скажімо, під час цьогорічної церемонії на прохання великого історика та теоретика вартового мистецтва доктора Франка Колоньї учасники вшанували хвилиною мовчання пам'ять Ніколаса Хайєка-старшого та Луїджі Макалузо. М'який інтелігентний глава Sowind Group, до якого входять марки Girard-Perregaux і Jeanrichard, Макалузо з великодушною посмішкою завжди прощав і продовжував робити свою справу, налагодивши випуск кількох чудових сучасних автоматичних механізмів. А ось великий бізнесмен, голова всемогутньої Swatch Group і рятівник швейцарської годинної промисловості за часів кварцової кризи, імпульсивний містер Хайєк не пробачив, і ось уже кілька років 18 брендів корпорації принципово не беруть участь у Женевському Гран-прі.

 

Та ж історія з Rolex та Patek Philippe. Зачекаємо на реакцію Richemont Group, чиї бренди цього року теж залишилися без нагород. Хоча, наприклад, Cartier представив цього року як мінімум чотири чудові моделі – від приголомшливого футуристичного концепту ID One до чудової моделі Calibre de Cartier. А Jaeger-LeCoultre — три великі історичні моделі Duometre a Quantieme Lunaire, Master Compressor Extreme LAB2 і найкрасивіший астрономічний годинник року Master Grande Tradition Grande Complication. А якщо згадати моделі Montblanc — Metamorphosis і Exotourbillon, а також чудову серію найскладніших годинників Portuguese від IWC…

Загалом не вистачало, щоб ще й Richemont зі всіма 17 брендами став відмовником. Тоді Женевський Гран-прі перетвориться з єдиної та найпрестижнішої шанованої премії на містечковий захід із сумнівною репутацією. Сподіватимемося, що цього все ж таки не станеться. А поки що саме час обговорити результати Женевського Гран-прі-2010.

 

Годинник-переможець

Годинами року визнано модель Greubel Forsey Double Tourbillon 30 ° Edition Historique. Вона й здобула сам Гран-прі. Це подвійний турбійон у рожево-золотому корпусі діаметром 44,5 мм. Модель не нова, дебютувала 2004-го, цього року перевидана. Цей годинник чудовий тим, що має два турбійони. Зовнішня каретка обертається зі швидкістю один оборот 4 хв.

Усередині неї ще одна, яка обертається із звичайною швидкістю один оберт за хвилину. Подвійне обертання забезпечує додаткову протидію гравітації, що впливає на точність годинника. Ще одна фішка – балансове колесо, встановлене під кутом 30 градусів до циферблату. Таким чином вдалося зберегти йому великий діаметр, а значить, і забезпечити стійку стабільну амплітуду.

 

Найкращий жіночий годинник з романтичною назвою Le Pont des Amoureux «Міст закоханих» створив цього року в компанії Van Cleef & Arpels. Біло-золотий корпус інкрустований діамантами, але головне в цьому годиннику — ретроградна годинникова стрілка у вигляді пані з парасолькою та ретроградна хвилинна стрілка у вигляді пана з букетом, які щогодини рухаються назустріч один одному мостом, зустрічаються і зливаються в хвилинному поцілунку лише два добу — опівночі та опівдні.

 

Титул кращого чоловічого годинника сенсаційно дістався 64-річному майстру Лорану Фер'є, який до цього 37 років пропрацював на Patek Philippe. Точність його жовто-золотого годинника Laurent Ferrier Galet Classic Tourbillon Double Spiral підвищує не тільки модуль турбійону, розташований на звороті корпусу, але й здвоєна спіраль. Два встановлені один над одним волоски скорочуються у протилежних напрямках, компенсуючи потенційну гравітаційну похибку.

 

Приз за дизайн отримала унікальна модель годинника від бренду MB&F Horological Machine No. 4 Thunderbolt. Свою назву Thunderbolt нова модель годинника від MB&F отримала на честь американського військового літака A-10 з аналогічною назвою. Втім, американський штурмовик надихнув творців годинника не лише на вибір назви, а й на дизайн: конструкція титанового корпусу Horological Machine No. 4 Thunderbolt нагадує зменшені копії двох літакових турбін із двома циферблатами, один з яких показує час, а другий демонструє запас ходу. Крім дійсно незвичайного дизайну, Horological Machine No. 4 Thunderbolt відрізняється і найскладнішим годинним механізмом, на створення якого у фахівців MB&F пішло близько трьох років.

 

Кращий ювелірний годинник : Chopard «High Jewellery Owl Watch». До свого 150-річчя, що відзначається цього року, Chopard створив розкішний бестіарій — 150 ювелірних виробів, що зображають тварин, часто екзотичних для ювелірів.

 

А в номінації «Кращий спортивний годинник» перемогу здобула… японська марка Seiko. У 1970-і роки вона ледь не знищила своїм винаходом — кварцовим годинником — швейцарську промисловість. Але колишні чвари забуті, і тепер японці теж роблять ставку на дорогий і складний механічний годинник — у Женеві було відзначено модель Spring Drive Spacewalk Commemorative Edition, зроблену для «космічного туриста» зі США Річарда Герріота, який побував на МКС 2008 року.

 

Цього року в конкурсі з'явилася номінація La Petite Aiguille — приз для годинника дешевше 5000 швейцарських франків . У ній переміг годинник TAG Heuer CARRERA Calibre 1887 Chronograph.

 

"Вибір клієнтів" - Vacheron Constantin, Historique Ultra-fine 1955