Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Нове «бронзове століття» вартового мистецтва

Годинник Zenith Pilot Type 20 Extra Special Bronze
Годинник Zenith Pilot Type 20 Extra Special Bronze

Є щось особливе в бронзі... Цей матеріал, який протягом століть використовується у скульптурі та стародавніх монетах, а також для виготовлення суднового оснащення та навігаційних інструментів, відрізняється благородним виглядом, а також міцністю та стійкістю до корозії. Бронза прикрашала камінні полиці аристократичних будинків, столи, стільці, а також настільний та кишеньковий годинник. Але з початком 20-го століття матеріал перестали використовувати в годиннику, і він майже повністю зник, поки Джеральд Джента не випустив перший люксовий бронзовий годинник «Gefica» в 1988 році. За чутками, Джента створив цей годинник на замовлення одного учасника «Великого полювання», якому потрібний був годинник з матовою обробкою, який не відлякував би видобуток, відбиваючи сонячне світло.

Найдавніший з нових матеріалів

У наступні 20 років у годинній індустрії почалася епоха незвичайних і досі нечуваних матеріалів, як кований вуглець, тантал, титанова кераміка та високотехнологічні композити. І в цю епоху бронза, що має в буквальному сенсі доісторичне походження, несподівано набула безпрецедентної популярності серед любителів годинника, започаткувавши те, що можна назвати новим «бронзовим віком» вартового мистецтва.

Годинник Gefica від Gerald Genta
Годинник Gefica від Gerald Genta

З того часу багато брендів, включаючи Panerai, IWC, Zenith, U-Boat і Bulgari, представили свої бронзові твори. В основному, це дайверський годинник і годинник так чи інакше пов'язаний з морською тематикою, що став для годинникових брендів ще одним способом підкреслити свою морську спадщину.

Однією з останніх мануфактур, що приєдналися до бронзової "вечірки", стала компанія "Corum" з хронографом "Admiral Cup AC-One 45 Chronograph Bronze" - чудовим і символічним екземпляром для морської колекції "Admiral's Cup". Корпус годинника у вінтажному стилі виконаний з патинованої бронзи, а циферблат з дерева тику нагадує палубу класичного вітрильного корабля.

Corum Admiral Cup AC-One 45 Chronograph Bronze
Corum Admiral Cup AC-One 45 Chronograph Bronze

Однак, крім зв'язку з історією мореплавання, деякі бренди вирішили використовувати бронзу у своєму годиннику тільки через її естетичні якості. Метал має ще одну привабливу рису для любителів годинника - це патина… Сплав з міді та олова досить швидко покриває вінтажна матова плівка, яка відрізняється в залежності від особливостей носіння кожного годинника. Але, якщо для моряків патина була суто практичною цінністю, захищаючи від корозії метал морських інструментів, то для любителів годинника, що постійно шукає унікальні предмети, здатні підкреслити індивідуальність їх власника, вона надала годинникам неповторного характеру.

І це робить популярність бронзи ще більш інтригуючою. Адже зазвичай власники вважають за краще, щоб їх дорогий годинник якомога довше виглядав як новий. А здатність металу змінюватися йде врозріз із усіма звичними тенденціями на ринку. Почасти, через прагнення до індивідуальності, частково – завдяки зростаючій інтернет-спільноті годинникових колекціонерів, бронза швидко стала новим «тим самим» металом.

Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition 100, задня кришка
Montblanc 1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition 100, задня кришка

Постійні поповнення асортименту бронзового годинника в останні кілька років навряд чи дозволять шанувальникам металу випробувати недолік у виборі. Категорія, спочатку зарезервована для інструментів для дайвінгу, минулого року побачила бронзові новинки (а також у комбінації «бронза та сталь») від «Montblanc», які точно не є дайверським годинником. І відразу в трьох варіантах: "1858 Automatic", "1858 Automatic Geosphere" та "1858 Chronograph Tachymeter Limited Edition". Ці елегантні моделі стали приємною зміною тренду для тих, хто хоче створити враження, що їх годинник набагато старший, ніж насправді. Особливо у випадку з "Montblanc Chronograph Tachymeter" - чудовим однокнопковим хронографом, який працює на мануфактурному калібрі "Minerva MB M16.29" з ручним заводом.

Що стосується дайверського годинника, то головною новиною в цій категорії став вихід нового "Bronzo" - "Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo" (PAM 671) - від "Panerai". Оригінальні «Bronzo» (PAM 382) випуску 2011 року та наступні, (PAM 507) 2013 року, вже давно стали одним із найзатребуваніших сучасних годинників серед колекціонерів. Тим більше, що саме «Bronzo» заслуговують на високий інтерес до бронзового годинника останніх років. Вихід третьої версії навіть викликав обурення деяких фанатів бренду, ризикуючи, на їхню думку, знизити колекційну цінність перших моделей у довгостроковій перспективі. Насправді, запуск PAM 671 обмеженою серією 1000 екземплярів навряд чи особливо вплине на колекційність його попередників.

Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo
Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo

Історія сплавів

Достатньо побіжного погляду на різноманітність бронзового годинника на ринку, щоб помітити значні відмінності однієї бронзової моделі від іншої. Хоча бронза в основному виготовляється з міді, рівняння може бути доданий цілий ряд інших металів, і в різній кількості. «Бронзою» можна назвати сплави, що містять щонайменше 60% міді, але термін зазвичай відноситься до сплавів, виготовлених із суміші міді та олова.

Чиста мідь відносно м'яка і схильна до деформації, в той час як олово тендітне і ламке. Але, у поєднанні, їхній сплав стає стійким до зносу, що добре зберігає форму і, до того ж, антимагнітним.

Бронза більш тендітна, ніж нержавіюча сталь, і важить приблизно на 10% більше. Найбільш визначною властивістю сплаву є стійкість до корозії в морській воді. Вона входить у реакцію з киснем, що зумовлює утворення оксидної плівки. Ця оксидна плівка, що є окисленою міддю, захищає нижні шари металу від корозії, не змінюючи його характеристик.

Та й коштує бронзовий годинник не дешево. Процес їх виробництва часто потребує більших витрат, ніж інші матеріали. Причина в тому, що кількість відбракованих деталей зазвичай становить близько 50%, а це означає, що кожна друга не пройде перевірку на відповідність стандартам. Тим не менш, попит на деякі бронзові моделі настільки високий, що згодом вони лише купують додаткову вартість у колекціонерів.

Tudor Black Bay Bronze
Tudor Black Bay Bronze

Серед різних сумішей міді та олова експерти розрізняють деформовані сплави (включають до 9% олова), і ливарні (зазвичай містять від 9 до 12% олова). Сплави, що містять 20% олова, через свої звукові якості називаються «дзвоновою бронзою».

Але бронзи рідко виготовляються лише з міді та олова; додавання інших матеріалів дозволяє створювати сплави із специфічними властивостями. Для отримання певних властивостей матеріалу можуть використовуватися миш'як, фосфор, алюміній, марганець чи кремній.


Фосфор і цинк зазвичай додають до сплавів для кування; ці дві речовини, а також свинець, нікель та залізо додають у ливарні сплави. Такі суміші відомі як "леговані бронзи". Сплави, що містять мало олова або зовсім не містять його, називають «спеціальними бронзами».

Коли до суміші додається додатковий матеріал, отриманий сплав називається його ім'ям, наприклад, алюмінієва бронза, свинцева бронза, фосфорна бронза і т. д.

Годинники використовують різні сплави для створення необхідних кольорових нюансів. Тим не менш, для годинної справи, де важливі стійкість до корозії та зносу, найчастіше найкращим вибором є алюмінієва бронза, хоча навіть у цьому сплаві ми побачимо можливість для безлічі варіацій.

Алюмінієва бронза – золотисто-жовтий сплав, який можна обробляти та відливати. Він зазвичай містить від 9% до 14% алюмінію. До алюмінієвої бронзи часто додають залізо, марганець та нікель. У ньому допускається до 6% заліза і 6% нікелю, проте відсоток алюмінію може змінюватись в діапазоні 6-12%. Вищий вміст алюмінію забезпечує бронзі холодніший сірий відтінок, і навпаки, чим нижчий відсоток алюмінію, тим теплішим буде колір.

Вартові бренди зазвичай не розкривають формули своїх ідеальних бронз. Тим не менш, розглядаючи ряд останніх релізів, можна легко припустити, що в Tudor Black Bay Bronze використовується нижчий відсоток алюмінію та інших металів, а IWC Big Pilot Heritage - вищий. Іноді таку бронзу легко переплутати із золотом.

Годинник IWC Big Pilot Heritage
Годинник IWC Big Pilot Heritage

Інше питання щодо матеріалу - його міцність та твердість. Звичайна бронза вважається м'яким металом, за винятком алюмінієвого сплаву UNI 5275, який використовується для виготовлення годинників. Нижче показано порівняння властивостей бронзи UNI 5275 та нержавіючої сталі марки 316L.
Сталь 316L Алюмінієва бронза UNI 5275
Пластичність 290 МПа Пластичність 300 МПа
Межа міцності 558 МПа Межа міцності 680 МПа
Твердість за Брінеллем 217 HB Твердість по Брінеллю 200 HB
Як бачимо, із двох металів за фізичними властивостями бронза – аж ніяк не найгірший матеріал. Для годинного корпусу вона навіть має перевагу з погляду стійкості до подряпин. У порівнянні з корпусом з нержавіючої сталі сліди зносу на ній менш помітні і можуть бути легко відполіровані.
Крім того, ви, можливо, помітили, що практично у всіх сучасних бронзових годинниках використовується задня кришка з іншого матеріалу: титану ("Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Bronzo" та " IWC Big Pilot Heritage " ), сапфірового скла ("Zenith Pilot Cronometro" Tipo CP-2 Flyback і Corum Admiral's Cup AC-One 45 Chronograph Bronze), або нержавіючої сталі (Tudor Black Bay Bronze). У деяких годинниках, як Tudor Black Bay Bronze, задня кришка, на перший погляд може виглядати як бронзова, але насправді виконана зі сталі з PVD -покриттям.

Потреба у цьому подвійна. Мідь у сплаві має тенденцію реагувати з вологою на людській шкірі, створюючи хлорид міді - зелену субстанцію на поверхні металу, що фарбує як метал, так і шкіру в зелений колір. З одного боку, не кожна шкіра здатна адаптуватися до постійної присутності міді на зап'ясті. З іншого, хлорид міді - це одна з небагатьох речовин, здатних викликати у сплаву так звану "бронзову хворобу" (агресивний вид корозії, що руйнує метал). Хоча вона мало небезпечна для сучасних бронз, годинники намагаються уникати хлоридів, коли це можливо.

Єдиний естетичний наслідок цього, що задня кришка збереже свій новий блиск, поки решта бронзового корпусу покриватиметься патиною.

Старіння бронз

Як би багато ми не говорили про красиві бронзові створіння, що з'явилися на ринку, нам ще належить вникати в те, що пов'язане з їхнім повсякденним володінням. Хоча багатьом любителям подобається вигляд бронзи, лише не всі розуміють цей матеріал. У той час як одні власники хочуть зберегти яскравий бронзовий блиск, позбавляючи годинника захисного шару, інші швидко знаходять спосіб запустити процес старіння, надавши своїм годинникам вигляду, ніби вони провели зі своїм власником роки мандрівок в океані.

Штучно патинований годинник «Oris Carl Brashear» Старка Шейплі
Штучно патинований годинник «Oris Carl Brashear» Старка Шейплі

Піддаючи метал впливу різних хімічних речовин, (з яких частина досить небезпечні), власники годинників експериментують з їх штучним патинуванням і навіть змагаються у складанні власних окислюючих сумішей. Наприклад, ці «Oris Carl Brashear» зазнали їх власника, Старка Шейплі, безлічі процедур старіння - у тому числі парами аміаку та солоною водою. Тим не менш, більшість колекціонерів вважають штучне старіння годинників чимось схоже на святотатство.

У спостереженні за еволюцією природної патини полягає вся краса володіння бронзовим годинником. Ви начебто носите живу річ на зап'ястя, розвиваючи свої стосунки залежно від способу життя та ситуацій, у яких ви буваєте разом. Спостерігати день у день як бронза починає повільно темніти, поступово затуманюючи молочно-золотий блиск - величезне задоволення. Особливо якщо ви носите кілька годин.

Годинник Panerai Submersible Bronzo Ref PAM 507. Власник Хішам Мардам-Бей
Годинник Panerai Submersible Bronzo Ref PAM 507. Власник Хішам Мардам-Бей.

Крім того, з естетичної точки зору, штучна патина не йде в жодне порівняння з натуральною. Для порівняння, елегантна патина цього Panerai утворювалася природно, під час носіння.

Бронза здатна розвивати патину від чорного, сірого до червоно-коричневого, оливкового та зеленого кольорів. Під впливом атмосферної вологи та інших факторів годинник почне змінюватися вже через кілька тижнів, після того, як ви одягнете його вперше. І щоразу, коли ви повертатиметеся до бронзової моделі, вона виглядатиме зовсім іншою. Знову ж таки, залежно від складу бронзи, а також наявності захисного покриття, використаного виробником, різні бронзові годинники старітимуть по-різному. І, чим старший бронзовий годинник, тим краще він виглядає, особливо, якщо ви виберете правильний колір циферблата.

Годинник Tudor Heritage Black Bay Bronze Blue Bucherer Edition
Годинник Tudor Heritage Black Bay Bronze Blue Bucherer Edition

Хоча розробка нових колірних рішень потребує чимало часу та сил, у випадку з бронзовим годинником зусилля окупаються сповна. Теплота металу відкриває годинникарам широкі можливості використання кольорових акцентів для створення годинників з яскравою індивідуальністю.

Особливо цікаво, коли компанії враховують у дизайні процес старіння бронзи. Крім культового зеленого циферблату «Panerai», «Zenith» вдалося додати прекрасний колірний акцент до «Pilot Type 20 Extra Special Bronze», у вигляді матового синього кольору, розрахованого таким чином, щоб гармоніювати з бронзою в міру її старіння. Мудре рішення, яке з часом ставатиме лише кращим.

Незважаючи на те, що бронзові моделі сьогодні пропонують багато брендів, більшість подібних колекцій позначаються як обмежені або спеціальні випуски. Наприклад, "Tudor" випустив блакитну версію "Black Bay Bronze Blue Edition " ексклюзивно для бутіків "Bucherer" на честь 130-річчя мережі. А "Corum" продає "Admirals Cup AC-One 45 Chronograph Bronze" тільки в бутіках "Ethos" в Індії. Тому дістати ці моделі може бути одночасно складним та дорогим завданням.

Zenith Pilot Cronometro Tipo CP-2 Flyback Bronze
Zenith Pilot Cronometro Tipo CP-2 Flyback Bronze

З небагатьох нелімітованих випусків варто відзначити нещодавній перевипуск "Zenith" історичного авіаційного хронографа "Pilot Cronometro Tipo CP-2 Flyback Bronze". Чудове виконання цього годинника і корпус з бронзи з легкою патиною у поєднанні з коричневим циферблатом одразу зробили їх фаворитом серед вартових фанатів.
Інші новини по темі
Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник
06.11.2023 Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник

В цій статьї ми розповімо Вам про найскравіші годинники Vacheron Constantin, які механічно відтворують повний календарь с астрономічними функціями.

Читати далі
Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36
05.10.2023 Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36

ЧАС, ВІДЗНАЧЕНИЙ ЕМОЦІЯМИ

У цих версіях моделі Day-Date 36 компанія Rolex привнесла несподіваний творчий поворот до однієї зі своїх культових моделей. Відображаючи щодня нову емоцію, годинник вносить елемент спонтанності у повсякденне життя власника і дозволяє йому вкласти у покази часу свій мінливий настрій.

Читати далі
Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд
05.10.2023 Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд

Годинник, який носили найвпливовіші люди світу!

Читати далі
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю