Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Історія - Patek Philippe

«Ви по-справжньому не володієте цим годинником, а лише зберігайте його для наступних поколінь».

- Рекламне гасло Patek Philippe.

Назва компанії Patek Philippe була зареєстрована в 1851 р. Воно являє собою два прізвища: поляка Антуана Норбера де Патека та його партнера Жана Адрієна Філіпа. Патек зустрів його під час торгової виставки у Парижі. Жан Філіп був творцем першої робочої системи заводу без ключа (до нього кишеньковий годинник можна було завести тільки за допомогою ключа). До їх зустрічі Patek Philippe не випускала власні годинникові механізми, а лише декорувала куплені у інших виробників і поміщала до корпусу свого годинника.

Однак у тому ж 1851 році, коли тільки почалося партнерство Патека і Філіпа, в лондонському "Кришталевому Палаці" на Всесвітній виставці королеви Вікторії були показані перші години Patek Philippe з механізмом Жана Філіпа - без ключового заводу. Годинник був негайно куплений. За свідченням історика Філіпа Поніза, «немає сумніву, що ця подія кардинально змінила долю Patek Philippe. Про компанію заговорили у вищих колах - звичайно, годинник, який купила сама королева, а слідом за нею і принц! Буквально за один тиждень годинник Patek Philippe перетворився на еталон високого стилю та передових технологій.

Антуан Норбер Патек пішов із життя 1877 року, встигнувши насолодитися успіхом компанії. На той час його годинник був відомий у багатьох країнах світу, а клієнтура складалася з аристократів та знаменитостей. Весь цей час компанія безперестанку вдосконалювала свою безключову систему заводу механізму. У 1863 р. Патек Філіп запатентував так звану «ковзну вуздечку» заводної пружини, з появи якої почався розвиток автоматичного годинника. Ця новація оберігала заводну пружину годинника від занадто старанного заводу, який просто розривав пружину. Сьогодні «ковзна вуздечка» є практично в кожному годиннику з автопідзаводом.

Через світову економічну кризу 20-30-х років новому спадкоємцю Patek Philippe Адрієну Філіппу довелося шукати фінансування компанії. Таким джерелом стали власники фабрики з виробництва годинникових циферблатів брати Шарль та Жан Штерни, які давно співпрацювали з Patek Philippe. У 1932 р. брати купили Patek Philippe, і вкладені кошти допомогли виправити становище. З 1958 року, коли Анрі Штерн став одноосібним власником компанії, Patek Philippe управляють Штерном.

При Штернах Patek Philippe стала більш незалежною від постачальників, що дозволило ще суворіше контролювати якість як окремих компонентів, так і готових годинників.

Найвідданішими шанувальниками Patek Philippe вважаються два американці: банкір Генрі Грейвз і автовиробник Джеймс Уорд Паккард. Вони були друзями та затятими годинниковими колекціонерами. Кожен із них хотів володіти найскладнішим у світі годинником і не шкодував ні коштів, ні часу для досягнення цієї мети. Пік суперництва між ними припав на 20-і роки минулого століття, коли фірмою керував Адрієн Філіп, син Жозефа Еміля. Паккард замовив Patek Philippe 13 складних годин, включаючи кишеньковий екземпляр з музичним будильником. Найскладнішими ж у його колекції були кишенькові годинники з астрономічними ускладненнями, до яких входили покажчики часу сходу й заходу сонця і карта зоряного неба над будинком Паккарда в Огайо. Грейвз замовив такий складний годинник, що їх створення затяглося на шість із лишком років. З 1933 р. і до сьогодні цей екземпляр Supercomplication з 24 функціями залишається одним із найскладніших і найдорожчих годинників у світі.

Компанія Patek Philippe наблизилася до цього досягнення лише в 2000 році, коли випустила наручний годинник Star Caliber 2000 з 21 ускладненням, що став також одним із найдорожчих годинників у світі. На створення цього годинника у Патек Філіп пішло шість років роботи, натомість у ці шість років було зареєстровано на рік за новим патентом на винахід.

 

За час свого існування тимчасова компанія Патек Філіп зареєструвала понад 70 патентів! Для всіх цих та інших своїх досягнень компанія відкрила в Женеві з 2001 року чотириповерховий музей Patek Philippe.
Перший поверх присвячений реставрації старовинного годинника та годинниковому інструментарію. Тут є понад 400 інструментів годинникарів, граверів, емалювальників та інших творців годинника з другої половини XVIII ст. до середини ХХ століття.
Другий поверх розкриває досягнення компанії з 1839, коли Антуан Норбер де Патек ще навіть не зареєстрував бренд Патек Філіп, але вже займався годинниковою справою. Тут виставлено той самий маятниковий годинник 1850 року, куплений королевою Вікторією. А також надскладний кишеньковий годинник Caliber 89 1989 р., створений на честь 150-річного ювілею фірми. Цей наручний годинник має 33 функції, найдивовижнішою з яких є карта зоряного неба з 2 800 зірками.
На третьому поверсі розташувалася найбагатша добірка старовинних годинників XVI-XIX століть. Тут є годинник, виготовлений для східної знаті, турецьких султанів та китайських мандаринів. Перлиною колекції є один із перших вимірювачів часу зі пружинним балансом роботи Генрікуса Джонса, датований приблизно 1675-1680
роками.

Четвертий поверх - бібліотека та архіви Patek Philippe.

Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю