Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Текстура повертається: бренди наново відкривають тонкі золоті оздоблення

Створення браслета колекції Piaget Extremely Lady
Створення браслета колекції Piaget Extremely Lady

Металеві браслети зі складним і несподіваним оздобленням сьогодні, здається, переживають ренесанс. Декадентські та органічні, текстуровані золоті елементи, ненадовго вийшовши з моди, повертаються разом із любов'ю до стилю 1970-х.

Це відбувається не тільки в мануфактурах, які створили їх спочатку, як, наприклад, давно експериментує з оздобленням «Piaget». Нові імена, як Chanel, також знаходять нові способи одягти годинник на ваше зап'ястя.

Щоб знайти перший відомий годинник з металевим браслетом, вам доведеться звернутися до облікової книги «Jaquet-Droz & Leschot» від 1790 року. У ній є запис про те, що «годинник повинен кріпитися до браслета». Пізніше, в 1810 році, коли королева Неаполя попросила Аврааму-Луї Бреге створити для неї наручний годинник, він представив їй овальний репетир на ремінці з волоса та золотих ниток.

Чоловічий годинник Patek Philippe Ellipse 3545/2
Чоловічий годинник Patek Philippe Ellipse 3545/2

Під час Першої світової війни чоловіки, для зручності використання, стали прив'язувати свій кишеньковий годинник до зап'ястя шкіряними ремінцями, але для жінок вони залишалися ювелірними прикрасами, поміщеними в декоративні браслети, які для будинкових годинників створювали власні або сторонні ювеліри. Невипадково деякі з брендів, які в наші дні лідирують у оздобленні металів, перш ніж розпочати випуск годинника, були відомими ювелірними будинками.

«У 1940-х роках був годинник-браслет, але він був більш масивним, - каже Деніел Сомло, директор знаменитого лондонського вінтажного бутіка «Somlo Antling», - швидше, це був браслет із вбудованим годинником, а не єдиний аксесуар. Пізніше вони стали вишуканішими. У 1940-і – 1950-ті роки, після Другої світової війни, людей цікавила функціональність. Вони шукали надійний годинник-інструмент для повсякденного носіння. Тільки в 1960-і роки речі стали набувати декоративності».

Почасти через нову моду, - годинникові корпуси ставали тоншими, і браслети повинні були їм відповідати, - але також, завдяки розвитку технологій та майстерності, у 1960-х - 1970-х роках з'явилися інтегровані міланські браслети. І тепер це стосувалося не тільки жіночого годинника, чоловічі теж стали тоншими.

Patek Philippe Calatrava 3802
Patek Philippe Calatrava 3802

Міланська сітка з'явилася в Італії ще в 13 столітті і використовувалася для плетіння тонких кольчуг. Вона робилася з безлічі крихітних металевих ланок, а потім піддавалася карбуванням, яке забезпечувало сітці щільність і гладкість. Спочатку весь процес проводився повністю вручну і більше 500 років залишався "фішкою" італійських майстрів збройових майстрів і ювелірів.

У 1922 році німецькі ювелірні компанії, як "Staib" і "Vollmer" вперше створили з міланської сітки годинникові браслети, викликавши зростання популярності, що тривало до кінця 60-х років.

«Створення міланського браслета – це непросте завдання. Він проходить 85 кроків від сирого матеріалу до фінальної перевірки», - говорить Хансйорг Фоллмер, співвласник та онук Ернста Фоллмера, засновника сімейної мануфактури.

Breitling Superocean Heritage II B20 Automatic 44
Breitling Superocean Heritage II B20 Automatic 44

Міланські браслети були звичайним явищем, як для класичного годинника, так для інструментів 30-х - 40-х років і відродилися в 60-х - 70-х роках. Коли "Patek Philippe" запустив свій "Ellipse" в 1968 році, його незвичайний овальний корпус, - імовірно, створений на принципі "золотого перерізу", (гармонійна пропорція, що дорівнює 1: 1,6181), - був на шкіряному ремінці. Але мануфактурі не знадобилося багато часу, щоб перенести його на більш модний браслет із золотої сітки, створений з міланської сітки. Також і «Omega» представила свій дайверський годинник «PloProf 600» з трохи грубішою інтерпретацією сітки, відомої як «shark».

Хоча сьогодні, один із 10 годинних браслетів, що випускаються компанією, є традиційними, створеними вручну виробами, більшість із них виготовляється за допомогою машин. «Кожна ланка браслета окремо штампується з листового металу завтовшки від двох до чотирьох міліметрів, – пояснює Фоллмер, – а потім йому надається необхідна форма. Також воно може бути оброблене фрезеруванням або навіть за допомогою додаткових профільних стрижнів. Після цього ланки зв'язуються друг з одним».

В останні роки міланський стиль повернувся, склавши альтернативу і шкіряним ремінцям, і металевим браслетам. Але його повернення стало чимось більшим, ніж проста новизна стилю. М'які як шкіра і міцні як метал, міланські браслети мають переваги обох. Сьогодні багато люксових брендів, як «IWC», «Breitling» або «Zenith» пропонують сітчасті браслети у своїх колекціях, і навіть «Apple» використовує міланську сітку для свого годинника.

Ювеліри Piaget приховують конструктивні елементи під золотою текстурою
Ювеліри Piaget приховують конструктивні елементи під золотою текстурою

Тим не менш, поки багато компаній воліли прості браслети, дозволяючи міланському плетиві говорити за себе, інші, як "Piaget", "Bueche-Girod" і "Boucheron", весь цей час експериментували з ручним оздобленням, створивши десятки різних фактур, в основному натхнених ювелірними тенденціями. Поряд із ультратонкими калібрами та ювелірними годинниками, золоті браслети з оригінальними дизайнами стали одним із ключових нововведень «Piaget» у 1960-х - 1970-х роках.

Ще одним відображенням позитивності 1960-х років - з їхньою популярністю авіаперевезень, автомобілів, кольоровим телебаченням і загальним захопленням інноваціями - стали творіння Ендрю Грима. Він завжди вважав за краще текстуроване золото полірованому. Лінійка About Time, створена Грима для Omega наприкінці 1960-х років, і сьогодні дуже популярна серед відомих дизайнерів-колекціонерів.

Годинник Omega від Ендрю Грима
Годинник Omega від Ендрю Грима

Але ще до того, як почати працювати з Грима, Omega винайшла технологію компресії різнокольорового золота. У 1960 році «Omega» представила лінію унікального годинника, в золотому корпусі і браслеті якого змішувалося 18-каратне золото кількох відтінків. Згідно з Музеєм «Omega» у Б'єнні, технологія «дозволила сплавити шари золота, що чергуються, різних тонів - блакитного, рожевого, жовтого і білого - у схожі на мозаїку патерни». На той момент це було технічним проривом, подібним до сьогоднішнього винаходу «Ceragold».

Жіночий годинник Omega з мозаїчним браслетом з різнокольорового золота.
Жіночий годинник Omega з мозаїчним браслетом з різнокольорового золота.

Ідея золотої текстури стала настільки популярною, що навіть Rolex приєднався до тренду, створивши годинник з деревною текстурою. «Природні текстури в ювелірних прикрасах увійшли до моди у 1960-х - 1970-х роках. Очевидно, вона почалася, з нафтовиків Техасу», - каже Пол Алтері, засновник і генеральний директор платформи з обміну уживаних годинників «Rolex» «Bobs Watches». «Ювеліри стали виготовляти прикраси з природними мотивами та поміщали деревний мотив на все, від годинника та браслетів, до зброї. Тренд не залишився непоміченим з боку «Rolex», і незабаром, (приблизно в 1965 році), вони почали пропонувати «деревну текстуру» в чоловічому та жіночому годиннику «President». Пізніше компанія також запропонувала цей стиль у моделі Datejust.

Rolex Day Date President з текстурованим безелем та браслетом
Rolex Day Date President з текстурованим безелем та браслетом

Деякі з годинників «Rolex» на той час мають фактурний акцент на центральних ланках браслета або на безеле, а деякі - на обох. Власники подібного годинника відзначають, як чудово цей браслет грає зі світлом. Сьогодні таке фактурне оздоблення особливо цінується серед любителів незвичайних вінтажних «Ролексів». Випуск годинника з таким оздобленням тривав до середини 1990-х років, а потім був припинений».

Але не тільки Rolex, згодом, припинив експериментувати з фактурами. Як і у випадку з багатьма іншими декоративними мистецтвами, «кварцова криза» поставила все на паузу. Швейцарська годинна індустрія перейшла в режим виживання, а це не мало на увазі витрати часу і грошей на прикраси.

Один із натяків на відродження прийшов у 2016 році від «Audemars Piguet», коли компанія представила годинник «Royal Oak Frosted Gold» із карбованим корпусом та браслетом у флорентійському стилі.

Audemars Piguet Royal Oak Frosted Gold Limited Edition, 41 мм
Audemars Piguet Royal Oak Frosted Gold Limited Edition, 41 мм

Повторюючи техніку виготовлення перших подібних браслетів, будинок «Audemars Piguet» звернувся ні до кого іншого, як до знаменитого італійського дизайнера Кароліни Буччі. Натхненний тим, як Буччі поєднує свій Royal Oak з текстурованими золотими браслетами, СЕО компанії Франсуа Беннахмії, попросив Буччі розробити таку ж техніку для годинника. З її допомогою інструмент із гранованим наконечником покриває золото текстурою, схожою на паморозь і блискучою як діаманти.

Робота зайняла кілька місяців, поки Буччі та «Audemars Piguet» намагалися знайти баланс між блиском і зручністю - з одного боку, і формою «Royal Oak» - з іншого, але зусилля окупилися сповна створенням моделі, попит на яку набагато перевищує пропозицію. Цікаво, що "Frosted Gold" викликали великий інтерес з боку чоловічої аудиторії, хоча були задумані як ювелірна інтерпретація жіночої версії "Royal Oak".

Chanel Boy.Friend Tweed
Chanel Boy.Friend Tweed

«Нам знадобилося сім спроб із різною глибиною карбування, щоб отримати потрібний результат, - пояснює Марія Сантільяна, колишній менеджер з маркетингу бренду. - Якщо текстура надто глибока, він чіпляється за одяг, надто дрібна – не дає достатнього блиску. У якийсь момент Франсуа вже вирішив, що це не спрацює, але Кароліна сказала, що їй просто потрібно більше часу». В результаті вийшов браслет, який виглядає мерехтливим, наче інкрустований діамантами, без жодного каменю.

Ще один «ілюзорний» дизайн представила компанія «Chanel», яка прикріпила на годинник «Boy.Friend» ремінець, зроблений начебто зі сталевого твіду. Для ефекту, що імітує найвідомішу тканину модного будинку, сталеві нитки в ньому переплетені в тому ж стилі, що і в знаменитих жакетах твідових «Chanel». Потім браслет зазнав тіснення твідовим мотивом. Цей ефектний елемент дизайну, що змушує метал виглядати як тканина, також застосував будинок «Dior» для годинника «La D de Dior Satine», у якому карбування на міланському браслеті імітує фірмову репсову стрічку «Christian Dior».

Колекція Extremely Lady від Piaget
Колекція Extremely Lady від Piaget

Віддаючи данину багатим традиціям перетворення золота на розкішні текстури, «Piaget» розпочала 2018 рік із запуску колекції «Extremely Lady». І, якщо овальний корпус годинника - це відсилання до 1960-х років, то браслети щось зовсім нове. З назвами "хутро", "сморожь" та "дерево" вони створені з дорогоцінного металу, викарбуваного вручну таким чином, щоб структура браслета зникла, а замість неї з'явилася відповідна фактура. В результаті вишуканий браслет з шовковистою текстурою мерехтить, як рідкісна шкіра. А також, подібно до природних елементів, метод гарантує унікальність кожного годинника.
Інші новини по темі
Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник
06.11.2023 Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник

В цій статьї ми розповімо Вам про найскравіші годинники Vacheron Constantin, які механічно відтворують повний календарь с астрономічними функціями.

Читати далі
Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36
05.10.2023 Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36

ЧАС, ВІДЗНАЧЕНИЙ ЕМОЦІЯМИ

У цих версіях моделі Day-Date 36 компанія Rolex привнесла несподіваний творчий поворот до однієї зі своїх культових моделей. Відображаючи щодня нову емоцію, годинник вносить елемент спонтанності у повсякденне життя власника і дозволяє йому вкласти у покази часу свій мінливий настрій.

Читати далі
Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд
05.10.2023 Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд

Годинник, який носили найвпливовіші люди світу!

Читати далі
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю