Сортувати за ціною Сортувати за: Сортувати за: Новинками Стан Тип Призначення Матеріал корпусу Покриття корпусу Форма корпусу Функції Тип циферблату Колір циферблату Браслет/Ремінець Водонепроникність
Україна +380964502000

Vacheron Constantin виставляє вінтажну класику на продаж

Годинник Vacheron Constantin ref. 4659, 1952 р.
Годинник Vacheron Constantin ref. 4659, 1952 р.

Сьогодні нікого не дивує, коли годинникові мануфактури віддають данину своєму минулому, перевипускаючи історичні моделі, відкриваючи музеї або проводячи виставки свого антикварного та вінтажного годинника. В останні роки вінтажний ринок залучив безпрецедентну кількість покупців, а співтовариство експертів-колекціонерів, яке ним рухає, тепер впливає на весь бізнес.

В умовах стрімкого зростання аукціонних цін та постійно зростаючих можливостей Інтернету, соціальних мереж, любителі вінтажних моделей перетворилися з другорядних фігур з узбіччя годинного світу на авторитетних арбітрів смаку та стилю, особливо у питанні довіри до брендів. Часові будинки, включаючи TAG Heuer, Omega та Tudor, активно шукають уваги цієї спільноти, підтримуючи тематичні події та створюючи нові моделі з їх схвалення.

Одним із прикладів зростання впливу ринку антикваріату є вінтажний проект «Les Collectionneurs» однієї з найстаріших вартових мануфактур, «Vacheron Constantin». Компанія шукає та ретельно відбирає моделі на аукціонах, а також із приватних колекцій. А потім, реставрує їх, документує історію та демонструє у своїх бутіках. Однак годинна експозиція «Vacheron Constantin» має одне суттєве доповнення – цей годинник продається.

«Les Collectionneurs» - незвичайна ініціатива щодо викупу вінтажного та антикварного годинника минулих десятиліть. При цьому мануфактура відновлює їх до повної функціональності та знову пропонує колекціонерам та шанувальникам бренду з повною гарантією від виробника.

Хоча багато брендів викуповують свої вінтажні моделі на аукціонах для власних музеїв, а також пропонують реставрацію свого годинника незалежно від часу їх виробництва, (як «Cartier» або «Patek Philippe»), «Les Collectionneurs», набагато унікальніший випадок для haute horlogerie.

Асортимент "Les Collectionneurs" постачається із запасника з приблизно 1500 вінтажних предметів, придбаних за багато років, і в цьому підхід бренду до своєї історії безпрецедентний.

Кишеньковий спліт-хронограф із 18-каратного жовтого золота з 30-хвилинним таймером, 1924 р. Виставлені в Лондоні

Кишеньковий спліт-хронограф із 18-каратного жовтого золота з 30-хвилинним таймером, 1924 р. Виставлені в Лондоні

Проект є дітищем Крістіана Селмоні, директора спадщини бренду. «Ми хочемо продемонструвати життєздатність дизайну та якість нашої майстерності в історичній перспективі, – каже Селмоні, – Історичний зв'язок представляє для нас найбільшу цінність. І повільно, але вірно, ця цінність зростає.

Для компанії це зовсім нова концепція. "Vacheron Constantin" і раніше іноді викуповувала привабливі вінтажні екземпляри, згодом, виставляючи їх на продаж у своїх бутіках, але тепер це організований процес у зовсім іншому масштабі. «Раніше це відбувалося досить пасивно, – пояснює Селмоні, – Тепер усе перетворилося на активний процес. Великий інтерес до вінтажних моделей існує у всьому світі; ми оточені вінтажним стилем та дизайном. Але більшість інших брендів зараз не роблять таких проектів на такому рівні».

Селмоні та його команда, що складається з годинникарів та фахівців з антикварного ринку, купують годинник для колекції «Les Collectionneurs» по всьому світу – переважно на аукціонах, але також шляхом прямого викупу у власників. Після цього, кожен екземпляр реставрується мануфактурою в Женеві і виставляється на продаж із сертифікатом справжності та дворічної гарантією, такою самою, як на новий годинник.

«У нас є стратегія щодо того, що ми хочемо придбати, але багато залежить від того, що пропонується на аукціонах. Крім того, ми встановлюємо для себе цінову межу, і якщо ціна перевищує наш максимум, ми годинник не купуємо», - каже Селмоні.

Є обмеження і за моделями. «Дивно, - каже Селмоні, - але сьогодні існує великий інтерес до кишенькового годинника, особливо, до випущеного з 1910 по 1930-ті рр. Однак старий кишеньковий годинник часто буває занадто тендітним, а вартість його реставрації досить висока, тому буває, що остаточна ціна не має сенсу. Ось чому ми концентруємося на моделях 20-х – 30-х років – у них гарний дизайн та гарний стан».

Платиновий кишеньковий годинник Vacheron Constantin ref. 3814, 1931 р., виставлені в Нью-Йорку
Платиновий кишеньковий годинник Vacheron Constantin ref. 3814, 1931 р., виставлені в Нью-Йорку

Що стосується наручного годинника, то команда Селмоні сконцентрувалася на трьох категоріях: «По-перше, простий автоматичний годинник 1940-х -1960-х років - переважно великий для того часу, - принаймні, 35-36 мм, - з гарними циферблатами . По-друге, ми шукаємо моделі початку 1970-х років, тому що вони знову стають популярними. Вони виглядають трохи дивно, але цей дизайн повертається, тож нам цікаво подивитися, як вони підуть. І, нарешті, ми шукаємо годинник із ускладненнями: від моделей з календарем, хронографів, до рідкісних виняткових екземплярів із хвилинними репетирами. Зазвичай це моделі 1930-х – 40-х років».

Придбання годинників, які вже вважаються рідкісними – складне завдання, ще складніше – обмежуватися при цьому екземплярами у хорошому стані. Адже компанія в цьому випадку виявляється конкурентом тим самим колекціонерам, яким вона прагне продати годинник. І ціна, як каже Селмоні, має вирішальне значення – необхідно досягти балансу, щоб вартість реставрації дозволяла «Vacheron Constantin» продати годинник за розумну суму.

«Ця ситуація відрізняється від покупки годинника для музею, - каже Селмоні, - Іноді нам доводиться відмовлятися від придбання. Також ми не намагаємося підняти свою аукціонну цінність – таке може статися, але це не було початковим планом.

Годинник Vacheron Constantin Complete Calendar, 1947 Виставлені в Лондоні
Годинник Vacheron Constantin Complete Calendar, 1947 Виставлені в Лондоні

І все-таки, деякі культові моделі залишаються поза «Les Collectionneurs», зокрема, «Vacheron Constantin ref. 222» (попередник «Overseas» та перший годинник «Vacheron Constantin» 1970-х років у спортивному стилі з інтегрованим браслетом).

«Зараз ref.222 надто популярні, – каже Селмоні, – існує величезний інтерес до хронометричних інструментів 70-х років; ми зробили лише кілька екземплярів ref. 222, а тепер їхня ціна дуже висока - якби ми включили їх до колекції, вона виглядала б опортуністично. Сьогодні вони коштували б близько 70 000 фунтів [90 000 доларів]», і продовжує з натяком, що інтригує, на майбутнє історичної колекції, в якій може з'явитися сучасний ремейк цього культового класичного дизайну. «Вони були б справді цікавим кандидатом на перевидання у Les Historiques. Хоча в мене завжди були проблеми з безелем! Мені він ніколи не подобався - мені здається, він схожий на відкривачку, розумієте? Але годинник користується величезним успіхом - думаю, мало б сенс перевипустити його».

Годинник Vacheron Constantin ref. 222 у корпусі зі сталі та жовтого золота
Годинник Vacheron Constantin ref. 222 у корпусі зі сталі та жовтого золота

Ще один цікавий аспект програми – це взаємозв'язок між «Les Collectionneurs» та музейним історичним архівом бренду. Компанія має окремі резерви для покупки унікального годинника з гучним походженням для свого музею. Що в цьому цікавого для колекціонерів, то це одкровення Селмоні, що екземпляри з музейної колекції одного прекрасного дня можуть стати частиною пропозиції «Les Collectionneurs». Іншими словами, одного разу ви можете купити годинник, який сьогодні знаходиться у музейних запасниках «Vacheron Constantin».

«Ми вважаємо, що приватна колекція – музей – може бути джерелом для проекту «Les Collectionneurs», – каже він, – Ми аналізуємо збори музею в цілому, і в ньому є годинник, який ми можемо зробити частиною вінтажної пропозиції. Музейна колекція має розвиватися, і іноді нам доводиться продавати певний годинник, щоб поповнити її новими екземплярами».

Кілька років роботи проекту відкрили додаткову, не заплановану функцію «Collectionneurs», яку підкреслює Селмоні. Програма часто стає для колекціонерів джерелом придбання рідкісних предметів на замовлення. «Ми відкриті для пропозицій наших клієнтів, – каже Селмоні, – Наприклад, у Сінгапурі є колекціонер, який завжди купує годинник разом зі своїм бізнес-партнером. Вони завжди купують те саме, але з невеликими відмінностями. Нещодавно вони запитали, чи маємо одну модель у двох різних металах. У нас був один годинник з двох, і нашим завданням було знайти другий».

Коли годинник знайдений і успішно придбаний, всі вони повертаються до штаб-квартири «Vacheron Constantin» у Женеві для повної реставрації, якою займається команда годинникарів, яка також працює з вінтажним годинником клієнтів бренду. На випадок, якщо вам цікаво, що таке «повна реставрація»… Ніхто не хоче надто реставрований годинник, тому компанія в цьому питанні застосовує дуже демократичний підхід.

«По-перше, ми намагаємося викуповувати годинник у настільки хорошому стані, наскільки можливо, тому їм потрібне мінімальне обслуговування. Ми шануємо оригінальність механізму, використовуючи лише оригінальні деталі та не замінюючи їх сучасними аналогами. Що стосується корпусу та циферблату, якщо на корпусі є дуже сильні подряпини, ми їх відполіруємо, але намагатимемося зберегти якнайбільше від вихідного стану. Якщо на циферблаті є патина, особливо якщо вона природна і добре виглядає, ми зберігаємо її - вона особливо цінується у колекціонерів».

Наступний крок - це масштабна робота з документами, яка надає безцінну інформацію шанувальникам бренду, а також дає можливість клієнтам дізнатися, що відбувалося з годинником, який вони купують.

Крістіан Селмоні визнає, що ціна на годинник "Les Collectionneurs" в рітейлі, як правило, вище, ніж на ринку. Тим не менш, підтверджена справжність і повна мануфактурна реставрація з дворічною гарантією – це перевага додаткової плати. Ціни на «Les Collectionneurs» також можна порівняти з новим годинником бренду. Іноді їх можна купити за 13000 – 20000 доларів, що становить лише нижню цінову межу для сучасних моделей. А потрійний календар у рожевому золоті, який вважається рідкісною моделлю, обійдеться вам близько 41 300 доларів - всього на 1200 доларів дорожче, ніж сучасний дизайн.

У колекції завжди присутні 20-30 моделей, і щоразу, коли годинник продається, вона поповнюється новими із запасника бренду.

В даний час програма діє як пересувна виставка, що представляє колекцію вінтажного годинника в одному з бутіків компанії протягом декількох місяців, і переміщуючись в наступний. Весь рік колекція доступна в трьох бутіках «Vacheron Constantin»: двох - у Женеві, і одному - у Нью-Йорку.

Цього місяця 20 моделей вінтажної колекції виставлено у Лондоні, у старому бутіку на Бонд Стріт. Ще 13 – у Нью-Йорку, у «Material Good», розташованому на Уостер Стріт, у Нижньому Манхеттені. Тут вони пробудуть до вересня.

Бутік «Material Good», Нью-Йорк
Бутік «Material Good», Нью-Йорк

Нинішній асортимент включає кишеньковий годинник випуску з 1923 по 1949 рік, а також наручний годинник з 1927 по 1994 рік. Колекція також включає екземпляри годинників, які надихнули нещодавні поповнення колекції «Historiques», такі як повний календар 1947, відроджений в 2017 році.

«Ідея полягає в тому, щоб запропонувати добірку годинника за 20 століття», - каже Крістіан Селмоні. Він виділяє ранні моделі хронографів 1920-1930-х років, а також деякі годинники з 1950-х. "Для нас це був період дуже елегантного дизайну", - каже він.

«Існує великий попит на середні ускладнення, як календарі та хронографи», – каже Селмоні, – Вони вимагають великих зусиль щодо реставрації, і їх досить складно знайти. Але оскільки ми робимо її самі, ми впевнені, що вони у первозданному стані».

Один з пропонованих кишенькових годинників - дуже красивий, абсолютно класичний ультратонкий платиновий хвилинний репетир епохи арт-деко, в корпусі розміром 46 мм. Цей елегантний годинник був створений за часів Сухого закону (1928 р).

Ультратонкий кишеньковий годинник з хвилинним репетиром, 1928 р. Виставлений у Нью-Йорку
Ультратонкий кишеньковий годинник з хвилинним репетиром, 1928 р. Виставлений у Нью-Йорку

Велика депресія залишила серйозний слід у поглядах суспільства на такі речі. І виробництво годинника з репетиром було практично повністю зупинено, почавши дуже повільне відновлення лише після Другої світової війни, і те, в дуже невеликому обсязі. Діаметр механізму 38 мм, калібр на 29-ти дорогоцінному камінні, з утопленим балансиром для зменшення товщини і з платинами та мостами з мельхіору, з біметалічним компенсуючим балансом. Виставлені у Нью-Йорку, ціна $80000.

Ще одну з ультратонких наручних моделей з репетиром колекціонери дізнаються легко. Це легендарні “Vacheron Constantin ref. 4261 Ultra-Thin Minute Repeater», можливо, найтонший годинник з репетиром в історії годинної справи - з діаметром механізму в 29 мм і товщиною всього 3,1 мм.

Годинник Vacheron Constantin Ultra-Thin Minute Repeater ref. 4261, 1951 р. Виставлені у Нью-Йорку
Годинник Vacheron Constantin Ultra-Thin Minute Repeater ref. 4261, 1951 р. Виставлені у Нью-Йорку

Загалом розмір годинника 36 х 5,25 мм, з краплеподібними дужками, сріблястим, гільйошеним циферблатом і хвилинними маркерами, схожими на перли. Усього за 1944-1951 рр. було створено менше 40 екземплярів цього годинника, і не більше 13 з них у корпусі з жовтого золота. Зокрема, цей екземпляр був створений у 1951 р. Крім того, годинник має найбільший діаметр калібру з репетиром, який використовувався на той час. Кажуть, лише третина години «Vacheron Constantin ref. 4261» були випущені із цим механізмом.

Вони прекрасні як саме класичне годинникове мистецтво середини минулого століття. Але, з великою красою приходить велика відповідальність - годинник цього класу настільки ж крихкі і схильні до впливу вологи, наскільки і чудові, вимагаючи дуже дбайливого поводження. Виставлені в Нью-Йорку, ціна $362 000. (Для порівняння, 2016 р. платинова модель ref. 4261 пішла з аукціону «Christies» за $605 000).

У колекції також є кілька наручних годинників з не такою захмарною вартістю. Наприклад, чоловічий годинник 1957 р. розміром 38 х 24 мм з прекрасним гранованим склом.

Годинник Vacheron Constantin ref. 4591, 1957 р. Виставлені у Нью-Йорку
Годинник Vacheron Constantin ref. 4591, 1957 р. Виставлені у Нью-Йорку

З трьох найстаріших мануфактур годинникової справи ("Vacheron Constantin", "Patek Philippe" та "Audemar Piguet"), як правило, саме "Vacheron Constantin" вважають тією, яка привносить у дизайн найбільше креативу, а цей годинник – чудовий приклад, як компанія заслужила на таку репутацію. «Vacheron Constantin ref. 4591» мають калібр 453/3C розміром 25 мм, заснований на ебоші «Jaeger-LeCoultre», який у післявоєнну епоху був найважливішим постачальником механізмів для компанії «Vacheron». Виставлені у Нью-Йорку, $20,800.

Інші новини по темі
Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник
06.11.2023 Високе годинникове мистецтво: астрономічний годинник

В цій статьї ми розповімо Вам про найскравіші годинники Vacheron Constantin, які механічно відтворують повний календарь с астрономічними функціями.

Читати далі
Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36
05.10.2023 Краса та досконалість годинника Oyster Perpetual Day-Date 36

ЧАС, ВІДЗНАЧЕНИЙ ЕМОЦІЯМИ

У цих версіях моделі Day-Date 36 компанія Rolex привнесла несподіваний творчий поворот до однієї зі своїх культових моделей. Відображаючи щодня нову емоцію, годинник вносить елемент спонтанності у повсякденне життя власника і дозволяє йому вкласти у покази часу свій мінливий настрій.

Читати далі
Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд
05.10.2023 Годинник Oyster Perpetual Day-Date 40: детальний огляд

Годинник, який носили найвпливовіші люди світу!

Читати далі
Годинники
Вхід до особистої колекції

Реєстрація

Відновлення паролю